Triki in nasveti
27.10.2013 12:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgoščenka z življenjsko dobo enega milijona let!

Raziskovalci nizozemske univerze Twente so pripravili zgoščenko namenjeno dolgoročnemu shranjevanju in arhiviranju podatkov, saj njena življenjska doba znaša kar milijon let. Optični plošček je izdelan iz volframa, medtem ko je zaščitna plast iz silicijevega nitrida.
Optični mediji še zdaleč niso za odpis!
Optični mediji še zdaleč niso za odpis!

Običajne optične zgoščenke niso primerne za dolgoročno shranjevanje in arhiviranje podatkov, saj se digitalni zapis na njih ohrani v povprečju do največ pet let. Zaradi tega se danes za trajnejše hranjenje podatkov uporablja magnetne trakove, katerih življenjska doba znaša nekaj desetletij. Raziskovalci nizozemske univerze Twente pa so prepričani, da bomo za dolgoročno shranjevanje in arhiviranje podatkov kmalu uporabljali optične zgoščenke, saj so pripravili plošček življenjske dobe daljše od enega milijona let.

Nadobudnim raziskovalcem je izjemno življenjsko dobo optične zgoščenke uspelo doseči z ločitvijo podatkov, pri čemer so ti uporabili tako imenovano energijsko pregrado. Tovrstna pregrada ščiti podatke pred »samouničenjem« oziroma nenamenskim spreminjanjem za obdobje daljše od enega milijona let. Optični plošček je izdelan iz volframa, medtem ko je zaščitna plast iz silicijevega nitrida. Izjemno trpežne zgoščenke bi lahko luč sveta ugledale v drugi polovici naslednjega leta in kakopak ne bodo namenjene navadnim smrtnikom ampak podjetjem ter državnim ustanovam.


Prijavi napako v članku