Prenosni računalniki
23.03.2011 13:23
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Žepni ali tablični računalnik? Oboje!

Vsestransko uporabni Asus Eee Pad Transformer
Vsestransko uporabni Asus Eee Pad Transformer

Tablični računalniki so miniaturni prenosniki, opremljeni z na dotik občutljivimi zasloni. Ker ti računalniki nimajo fizične tipkovnice, so kompaktnejši od prenosnikov in so namenjeni pretežno tistim, ki delo opravljajo na terenu. Ker tipkovnica pri pisanju daljšega besedila še vedno pride prav, je podjetje Asus pred kratkim najavilo pričetek prodaje izdelka, ki združuje prednosti tako žepnega kot tabličnega računalnika.

Žepni računalnik Asus Eee Pad Transformer (EP101) lahko na izjemno hiter in enostaven način »preobrazimo« v tablični računalnik. Ta je namreč opremljen s snemljivim na dotik občutljivim zaslonom z 10,1-palčno oziroma 25,7-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 800 točk. Ker je vsa »elektronika« vgrajena v ohišje zaslona, lahko tega samostojno uporabljamo v vlogi tabličnega računalnika.

Asus Eee Pad Transformer kljub kompaktnim dimenzijam (271 x 176 x 13 milimetrov) in nizki teži (680 gramov) ni od muh. Preračunavanju podatkov in večpredstavnostnih vsebin je kos zmogljivi procesor Nvidia Tegra 2, v navezi z gigabajtom sistemskega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo vgrajeni pomnilnik do kapacitete 64 gigabajtov. Piko na i daje še spletna kamera ločljivosti 1,3 milijona točk.

Za povezljivost je poskrbljeno s povezavama Bluetooth in Wi-Fi. Pri potovanju po neznanih krajih nam bo zagotovo prišel prav vgrajeni navigacijski sistem GPS. Na vgrajenem pomnilniku je pričakovano nameščen Googlov operacijski sistem Android Honeycomb. Napolnjena baterija zadošča za okoli osem ur brezskrbnega dela. Maloprodajna cena novega žepnega računalnika podjetja Asus naj bi se na Daljnem vzhodu gibala okoli 635 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Acer prenosni računalniki

Prijavi napako v članku