Digitalizacija
Poslovne rešitve
23.12.2021 07:33

Deli z drugimi:

Share

Zemljevidi s prostorskimi informacijami vedno na dosegu

Prostorske informacije so pomembne tako za strokovnjake kot za občinsko upravo in občane. Bi radi preverili podatke o svoji parceli ali parceli, ki jo kupujete? Rešitev je na dlani.

Ažurnost podatkov je danes bolj pomembna kot kadarkoli prej. Vse podatke želimo imeti ves čas na dosegu roke, biti pa morajo vedno osveženi oziroma aktualni.

Lahko bi našteli ogromno primerov, kjer je ažurnost podatkov pomembna, med drugim tudi pri prostorskih informacijah države, regij in občin. iObčina in iKomunala sta platformi, ki zagotavljata največjo možno ažurnost podatkov, kot jima jo seveda uspejo zagotavljati avtorji podatkov. Za sete podatkov iz GURS-a je to na primer enkrat tedensko.

Slavko Gerčer iz podjetja Kaliopa d.o.o. nam zaupa, da mali i v imenih iObčina in iKomunala izhaja iz besede internet in je nastal, še preden smo poznali Applove iPhone, iPade in ostali nabor naprav ameriške megakorporacije. Hkrati poudarja, da programiranje, kot si ga pogosto predstavljajo študenti računalništva, ni zgolj ustvarjanje iger in podobno, je tudi to, kar počnejo v Kaliopi – so visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja z razvojem opreme in GIS (geografski informacijski sistem) storitev. Zbirajo podatke in ustvarjajo natančne zemljevide … V dveh desetletjih so iz majhnega podjetja zrasli v resnega igralca, zato so odličen primer, kako delati dobro in na dolgi rok. So tudi prvi, ki so pri nas na splet naložili natančen zemljevid.

Pove nam, da so zaposlitvene priložnosti pri njih skoraj vedno odprte. Posebej za programerje, ki jim poleg računalniških veščin podajo še mnogo življenjsko koristnih informacij. Za računalniške navdušence še nekaj o tehnologijah v Kaliopi: Ukvarjajo se z bazami posgres, mssql s poglobljeno uporabo T-SQL; razvojnimi okolji za desktop, web in mobilnimi; razvojnimi orodji c#.net, javascript, android in še več. Spogledujejo se z umetno inteligenco, delajo pa tudi z droni (daljinska zaznava, umetni vid …).

Upravljanje prostorskih podatkov s povezujočimi spletnimi platformami iObčina in iKomunala skušajo izpiliti do potankosti.

Kaj sploh sta iObčina in iKomunala?

Platformi sta vsota prostorskih informacij države, regijskih in lokalnih podatkov. Prepletata prostorske z neprostorskimi evidencami podatkov, ki jih v obliki pametnih in interaktivnih zemljevidov in statistik nudita široki množici uporabnikov.

V iObčini lahko iščemo, pregledujemo ter analiziramo elemente, omogoča pa tudi merjenje razdalj in površin vseh vrst ter tipov informacij v prostoru, ki so lahko prikazane na zemljevidih. Vsebuje redno osvežene državne javne podatke za vse občine v Sloveniji. Vključuje tudi prostorske informacije, ki so lahko dostopne na podlagi različnih dovoljenj. Storitve so na voljo za občinske uprave, strokovno javnost, pa tudi za občane. Bi radi poiskali parcelo in pogledali še stanje okoliških parcel? Bi radi vedeli vrednost nepremičnine, ki jo določa GURS? Bi preverili naklon parcele, poplavno ogroženost, izmerili površino ali ugotovili, kje mimo vaše hiše poteka vodovod, kanalizacija ali katera druga infrastruktura. 1001 uporabna funkcija, iObčina za vsakogar!

Medtem iKomunala vključuje komunalne, občinske in državne prostorske informacije, ki so dostopne samo z uporabniškim imenom in geslom pooblaščenih oseb, zaposlenih pri komunalnem podjetju. Gre za interni sistem, ki ni odprt za javnost in je namenjen le upravljavcem komunalnih infrastruktur.

Povezljivost z drugimi IT sistemi

Platformi zagotavljata tudi povezave za prejemanje ali posredovanje podatkov v druga informacijska okolja, pa naj bodo to računovodstva, dokumentni sistemi, ERP in podobno. Rešitve delujejo tudi kot »strokovna podlaga« AutoCAD-u z vsemi razpoložljivimi podatki.

Vsi podatki niso javnega značaja. Velika večina pa na srečo je, z namenom, da se zainteresiranim uporabnikom ponudi celovit vpogled na mikrolokacijo prostora, v katerem živijo in delajo. S specifičnimi znanji v podjetju Kaliopa poskrbijo, da se podatki pravilno in varno prikazujejo ciljni publiki.

Poleg široke palete produktov, lahko v Kaliopi tehnologijo prilagodijo vašim potrebam. Ponujajo tudi najem Kaliopa GIS infrastrukture, da uporabljate njihove strežnike, programsko opremo in specialiste ali pa najamete le programsko opremo, ki vam jo namestijo in pomagajo vzdrževati na vaših strežnikih.

Več informacij na www.kaliopa.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več