Računalništvo, telefonija
28.09.2009 10:12

Deli z drugimi:

Share

Zelena energija je energija prihodnosti

Praprotnik in Dabić
Praprotnik in Dabić

Pretekli teden je za predstavnike podjetja Prompt in več kot 150 pomembnejših predstavnikov IKT industrije iz Slovenije in tujine minil praznično. Na Prazniku zelene energije so se gostje lahko prepričali, da so prav rešitve in tehnologije s področja zelene energije tiste, ki tudi gospodarstvu omogočajo dolgoročno dobičkonosnost, in sicer celotni poslovni verigi. Na dogodku je o pomenu stabilne preskrbe z okolju prijazno energijo ter o vlogi varčne in učinkovite rabe energije spregovoril tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik.

»Na dolgi rok moramo veliko bolj ambiciozno razmišljati o novih tehnoloških rešitvah pri proizvodnji energije. O rešitvah, ki so seveda prijazne do okolja, predvsem o obnovljivih virih energije. Pomemben del celostnega odgovora na energetska vprašanja prihodnosti je tudi odgovor na vprašanje, kako vključiti obnovljive vire energije v drugačno in posodobljeno električno omrežje. Kratkoročno, v obdobju tja do leta 2020, moramo delovati predvsem v smeri povečanega varčevanja z energijo, uveljavljanja že začetih tržnih mehanizmov in tudi zakonodaje, ki bo spodbujala okolju prijazne tehnologije. Hkrati moramo kratkoročno razmišljati tudi, kako uporabiti že obstoječe tehnologije in kako tlakovati njihovo pot na trg in do potrošnikov«, je v svojem nagovoru povedal Potočnik.

Tudi pri nas je vse več podjetij, ki se zavedajo teh potreb po spremembi pristopa do izrabe okolju prijazne energije in racionalnejše porabe energije. Trajnostni razvoj je na dolgi rok zagotovo dobičkonosen. Investicije v okolju naprednejše tehnologije se podjetju povrnejo v roku enega leta do 10 let, odvisno od tehnologije. V enem letu lahko 500 m² sončnih modulov proizvede 70 MWh električne energije. To je toliko, kolikor jo v letu dni porabi 18 slovenskih gospodinjstev. Če bi to energijo kupili na slovenskem trgu, bi zanjo z maksimalnim popustom in brez davka odšteli približno 4.000 evrov, brez popusta pa okrog 10.000 evrov. Velja tudi obratno, če bi to energijo proizvedli sami, bi toliko prihranili. Prihranek energije in denarja omogoča tudi celovit pristop in ustrezna izbira sistema hlajenja, napajanja in nadzora v IT centru. V povprečju v IT centru za 1W obremenitve porabimo 1 W za napajanje in hlajenje. Povprečna poraba v 500 m2 velikem IT centru je okoli 1100 kW. S celovitim pristopom k upravljanju IT centra lahko prihranimo do 50 odstotkov energije, torej 5.050 MW oziroma slabih 380.000 evrov letno.

Podjetje Prompt d.o.o., katerega solastnika sta direktor Peter Praprotnik in Nediljko Dabić, je vodilno slovensko podjetje na področju distribucije elektronskih komponent in gradnje sekundarne infrastrukture za telekomunikacije in energetiko. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi kot ponudnik tehnologij na področju fotovoltaike in izrabe solarne energije, v letošnjem letu pa so na trgu začeli ponujati tudi inteligentne instalacije. »Verjamemo, da tehnologije in storitve, ki jih ponujamo, omogočajo stabilno rast in trajnostni razvoj okolja v katerem delujemo«, je ob otvoritvi novih energetsko inteligentnih prostorov ter lastne sončne elektrarne na strehi poslovne stavbe Prompt povedal Praprotnik.


Prijavi napako v članku