Računalništvo, telefonija
29.01.2008 08:45
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Združljivost, odprti standardi in dokumentni formati

Informacijska industrija se je preoblikovala od vertikalno integriranega pristopa z nizko stopnjo združljivosti med sistemi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja k horizontalnemu pristopu, kjer obstaja visoka stopnja združljivosti med izdelki in storitvami. Odprtost in združljivost spodbuja inovativnost celotne industrijske panoge in nudi več izbire za stranke.

V preteklosti so se podjetja odločala za razvoj in raziskave znotraj podjetja, zaradi česar so številne inovacije ostale neizkoriščene, še posebej če podjetja v njih niso zaznala priložnosti za ustvarjanje prihodkov in dobička. Podjetja s področja informacijskih tehnologij vse bolj pogosto ugotavljajo, da je tak pristop neučinkovit in se zanašajo na interne in zunanje vire ter sodelujejo z zunanjimi partnerji. Tako paradigmo razvoja imenujemo odprta inovacija, gre pa za izmenjavo znanja in inovacij preko skupne uporabe intelektualne lastnine. Tak pristop sodelovanja zmanjša stroške razvoja novih izdelkov, skrajša čas za predstavitev novih izdelkov in združuje preizkušene razvojne pristope različnih podjetij.

Združljivost, ki omogoča odprto inovacijo, pomeni povezovanje ljudi, podatkov in različnih sistemov. Ločimo dve obliki združljivosti: tehnološko združljivost ter združljivost med ljudmi. Tehnološka združljivost pomeni zmožnost povezovanja heterogenih sistemov, aplikacij za izmenjavo in skupno rabo informacij. Združljivost med ljudmi pomeni spodbujanje združljivosti med organizacijami ter združljivosti med pravnimi mehanizmi.
Informacijska industrija je dosegla trenutno visoko stopnjo združljivosti z osredotočanjem na štiri stebre: združljive izdelke, osredotočanje na skupnost uporabnikov, omogočanje dostopa do intelektualne lastnine ter podporo in uveljavljanjem standardov. Različna podjetja z različnimi poslovnimi modeli se osredotočajo na različne vidike. Microsoft, na primer, se osredotoča na razvoj združljivih izdelkov, spodbujanje skupnosti strank in partnerjev ter omogočanje dostopa do intelektualne lastnine (licenciranje tehnologij). V zadnjem času je veliko poudarka na standardih, kot na edinem načinu za zagotavljanje združljivosti, kar je posledica podjetij, kot je IBM, ki se pri svojem pristopu k združljivosti zanašajo predvsem na standarde. Obenem gre tudi za prenos miselnosti iz fizičnega sveta, kjer je združljivost brez standardov težko doseči, medtem ko je v svetu programske opreme združljivost mogoče doseči z uporabo aplikacijskih vmesnikov, prevajalcev in drugih orodij.

V okviru te tematike je na sedežu Microsoft-a v Sloveniji, potekala predstavitev na kateri so predavali Wilfried Grommen, regionalni tehnološki direktor za regijo srednje in vzhodne Evrope, Jan van den Beld, bivši generalni sekretar organizacije Ecma International, ki trenutno deluje kot neodvisni svetovalec za področje standardov v IT in Matevž Gačnik, vodja področja razvoja aplikacij pri podjetju Gama System d.o.o.

Open XML

Poudarek je bil predvsem na odprtem standardu Office Open XML (OOXML oz. Open XML), ki je bil zasnovan tako, da nudi združljivost z vsebinami in funkcionalnostmi v več milijardah obstoječih dokumentov. Open XML je bil razvit v okviru organizacijeEcma, kot mednarodni odprti standard v sodelovanju z vodilnimi podjetji in organizacijami (vključno s podjetji, ki predstavljajo konkurenco Microsoftu). Specifikacija standarda Open XML ima več kot 6000 strani ter zagotavlja več funkcionalnosti in prilagodljivosti kot standard ODF (Open Document Format), spremlja pa ga tudi bolj celovita dokumentacija. Microsoft vsem, ki želijo uporabljati standard Open XML, nepreklicno omogoča brezplačno uporabo patentov. Za Microsoftovo zavezo sta tako Ecma kot ISO/IEC potrdili, da ustreza in celo presega minimalne zahteve za licenciranje. Standard Open XML tako ne predstavlja težav zaradi intelektualne lastnine.

Katerakoli organizacija ali posameznik lahko uporablja Open XML za razvoj inovativnih in združljivih izdelkov, ki uporabljajo standard, neodvisen od uporabljenih platform in aplikacij. Novell, Corel, Apple, Microsoft, Sun in druga podjetja tako na primer že uporabljajo (ali pa so najavila uporabo v prihodnosti) standard Open XML v svojih izdelkih na številnih platformah, med katerimi so tudi Linux, Windows, Mac OS, Java in .NET. Več tisoč razvijalcev, organizacij, državnih uprav in strokovnjakov iz 67 držav ter 6 kontinentov, je javno izrazilo svojo podporo standardu Open XML in njegovi potrditvi s strani organizacije ISO/EIC.


Prijavi napako v članku