Računalništvo, telefonija
29.06.2011 05:52
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ZDA legalizirale samodejnovozeče avtomobile

Bi se zapeljali v samodejnovozečem avtomobilu?
Bi se zapeljali v samodejnovozečem avtomobilu?

Podjetje Google je pred kratkim sporočilo, da bo poskušalo v ameriški zvezni državi Nevada legalizirati samodejnovozeče avtomobile oziroma možnost uporabe vozil, ki za vožnjo ne potrebujejo voznika. Za ta namen je najelo celo mednarodno priznanega lobista. Ta naj bi poskrbel za spremembo zakona o varnosti cestnega prometa na način, da bi ta dovoljeval uporabo avtomobilov brez voznika. In uspelo mu je!

Predstavniki ljudstva v Nevadi so sprejeli dopolnilo zakona o varnosti cestnega prometa. Ta odslej dovoljuje uporabo avtomobilov brez voznika. To pomeni, da lahko Googlovi samodejnovozeči avtomobili povsem svobodno »krožijo« po vseh nevadskih državnih cestah. Google je odločitev nevadskega parlamenta pozdravil in dejal, da so avtomobili brez voznika občutno bolj varni in zanesljivi od tistih, ki jih vozijo ljudje. Poleg tega lahko vozniki med vožnjo telefonirajo, se prehranjujejo, uporabljajo računalnik in podobno.

Samodejnovozeče avtomobile bodo morali kmalu legalizirati še v Evropi. Avtomobilski gigant Volkswagen je namreč že uspešno preizkusil sistem, ki omogoča samodejno vožnjo s hitrostjo do 128 kilometrov na uro. Poleg tega lahko povsem samostojno upravlja z ustavljanjem in speljevanjem v mestnem prometu. Nova tehnologija temelji na osnovi prilagodljivega tempomata, sistema za določanje voznega pasu ter bogate palete tipal za zaznavanje potovalne hitrosti, kraja potovanja in vozil, ki so v bližini avtomobila. Ker gre tu za polavtomatski sistem, mora voznik avtomobil neprestano »nadzirati«. Ta sistem naj bi Volkswagen vgradil v svoja vozila višjega cenovnega razreda najkasneje do leta 2013.


Prijavi napako v članku