Računalništvo, telefonija
07.04.2003 16:16
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaščita avtorskih pravic

Evropa bo zrasla na račun nižje stopnje piratstva

Zmanjšanje obsega piratstva računalniške programske opreme za 10 odstotkov, bi do leta 2006 povzročilo dvig evropske ekonomije skoraj preko sto milijard dolarjev, 250 tisoč novih delavnih mest in 23,3 milijarde davčnih prihodkov. V prvi globalni študiji o ekonomskem vplivu piratstva računalniške programske opreme, IDS vladam odkriva možnost gospodarskega zaslužka več milijard ameriških dolarjev, ki bi ga lahko investirali v izobraževanje, zdravstvo… V IDC študiji, izdelani za BSA, je ovrednoten vpliv računalniške industrije v 57-tih državah in ekonomski dobiček, če bi le-te zaostrile izvrševanje prava intelektualne lastnine. Države, ki jih zajema študija, predstavljajo praktično celotno (98 odstotkov) svetovno računalniško-industrijsko tržišče.

Pri IDS-u so s preučevanjem vzhodne in zahodne Evrope in vseh 57 držav, ugotovili, da bi imelo tudi postopno znižanje piratstva za 10 odstotkov v štirih letih občuten vpliv. Domača industrija bi tako pridobila več mednarodnih uvoznikov, zaradi prednosti domačih javnih služb, ker bi imela domača računalniška industrija, večje možnosti investiranja.

Poleg tega pa močna zaščita intelektualne lastnine pospešuje kreativnost, ki odpira možnosti gospodarstvu, vladi in delavcem. Če domača podjetja legalno prodajajo svoje inovacije in ustvarjajo dobiček iz svojega razvoja, tako ustvarijo možnosti za povečanje proizvodnje in za zaposlitev večjega števila delavcev. To, obrnjeno, pripelje do večje potrošnje v domači ekonomiji in povečuje dobiček od davkov, kar pomaga krepiti pomembne javne službe. Konec koncev lahko povzamemo, da je treba piratom stopiti na prste. Slovenija je v tem pogledu že naredila nekaj korakov, a tovrstne problematike se bo treba lotiti še bolj zavzeto. Že danes.


Prijavi napako v članku