Računalništvo, telefonija
24.10.2011 19:24

Deli z drugimi:

Share

Zaključek študija po ameriško

Zaključek študija po ameriško
Zaključek študija po ameriško

Skupina mariborskih študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko programa računalništvo in informatika, se je pod okriljem profesorja dr. Marjana Mernika odločila, da izvede strokovno ekskurzijo na zahodno obalo ZDA. Cilj je bila zvezna država Kalifornija, kjer bi si ogledali fakultete, naravne znamenitosti, kot tudi podjetja, za katera lahko brez slabe vesti rečemo, da so “giganti” na področju računalništva. K uresničitvi ekskurzije je v veliki meri pripomogla tudi finančna pomoč raznih sponzorjev. Med glavne spadajo podjetje Inova IT, ki je bilo tudi generalni sponzor, Inštitut za računalništvo FERI, Adacta ter ŠOUM.

Študenti so si najprej ogladali University of San Francisco, kjer so se sestali s profesorjem Terrence Parr-om, ki je avtor znamenitega orodja za izgradnjo jezikov ANTLR.

Sledil je obisk IBM centra, kjer so jim predstavili svoje vizije za prihodnost in vedno večjo povezanost storitvenih dejavnosti z računalništvom. Obisk Intel-a je popestril njihov sodoben muzej, na področju grafike so bili deležni lepega sprejema pri podjetju NVIDIA.

Študenti so enega od vrhuncev doživeli z obiskom Google-a. Sprejel jih je Slovenec Žiga Mahkovec, ki je pri Googlu že 4 leta. Filozofija Google-a je povsem drugačna od drugih podjetij; podjetje skuša ustvariti čim manj pritiska na zaposlene, važen je le končni rezultat. Celoten kompleks je sestavljen iz več stavb, poleg osrednjega dela so obiskali tudi Android kompleks, kjer je počitniško prakso opravljal še en Žiga, študent ljubljanskega FRI-ja.

Obiskali so tudi State University of Fresno, kjer jih je sprejel profesor dr. Alex Liu in jim predstavil projekte njihovega inštituta. Ob pogovoru z njihovimi študenti so ugotavljali razlike šolskih sistemov, kot tudi razlike v življenju ameriškega študenta v primerjavi s slovenskim.

Na University of Southern California (USC), jih je sprejel slovenski profesor dr. Jernej Barbič, ki je pred kratkim prejel prestižno nagrado revije MiT, ki ga je uvrstila na seznam najboljših 35 inovatorjev, mlajših od 35 let. V Los Angelesu so obiskali tudi University of California (UCLA), kjer je Jens Palsberg na predavanjih razlagal o prevajalnikih. V Palo Altu so obiskali univerzo Stanford, kjer so se sestali s tamkajšnjim profesorjem Juretom Leskovcem. Na univerzi Berkeley jih je sprejel tamkajšnji slovenski študent Damir Dugonjić.

Ob prihodu domov so študentje enotnega mnenja, da je bilo popotovanje po Ameriki izjemno zanimiva in bogata izkušnja.


Prijavi napako v članku