Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
28.03.2023 13:55

Deli z drugimi:

Share

Zakaj spamerji in hekerji ljubijo datoteke ZIP? (VIDEO)

Datoteke ZIP so priljubljene za stiskanje več datotek v eno mapo in zato tudi za pošiljanje preko E-pošte. Ampak pozor. Ni vse zlato kar se sveti in datoteke ZIP znajo biti tudi nevarne. Zakaj?

Datoteke ZIP so izjemno uporabne za stiskanje datotek in shranjevanje zbirk datotek. Na žalost so uporabni tudi za hekerje, pošiljatelje neželene pošte in goljufe. Datoteka ZIP je vsebnik za druge datoteke. Najosnovnejše datoteke ZIP rešujejo dve težavi na zelo preprost način:

“Z združevanjem več datotek in celo map v eno datoteko postane distribucija, arhiviranje in organizacija velikega števila datotek enostavnejša. Namesto da pošljete 50 ločenih dokumentov kot 50 ločenih datotek, lahko ustvarite datoteko ZIP, ki vsebuje vse, in pošljete to eno samo datoteko. Datoteke ZIP so tudi stisnjene. To pomeni, da tudi če datoteka ZIP vsebuje samo eno datoteko, je zelo možno, da bo datoteka ZIP manjša od datoteke, ki jo vsebuje. Seveda se močno razlikuje glede na stisljivost izvirnih datotek.”

Ti dve funkciji: združevanje več datotek v eno in njihovo stiskanje pri tem naredita obliko datoteke ZIP enega najpogostejših načinov skupne rabe datotek in zbirk datotek po internetu. Dodajte neobvezno šifriranje na podlagi gesla in bo še boljše. Je tudi eden najstarejših formatov za arhiviranje in stiskanje, ki se še vedno uporablja in sega v leto 1989. Zakaj pa znajo biti nevarne pa si poglejte v spodnjem video posnetku!

Avtor: Miha Vake, unif. dipl. med. kom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Za več informacij so vam na voljo pri GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70