Triki in nasveti
02.04.2013 12:31
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zagon osebnega računalnika preko pametnega mobilnega telefona

Pomnilniški ključi USB gredo počasi v pozabo, saj njihovo vlogo vse aktivneje prevzemajo pametni mobilniki Android. Te lahko sedaj uporabljamo celo v vlogi zagonskega ključa USB, za kar potrebujemo le brezplačno programsko opremo DriveDroid.
Pametni mobilni telefon Android lahko uporabimo celo v vlogi medija za namestitev operacijskih sistemov Windows.
Pametni mobilni telefon Android lahko uporabimo celo v vlogi medija za namestitev operacijskih sistemov Windows.

Pametni mobilni telefoni Android ponujajo relativno veliko prostora za shranjevanje podatkov, ki ga lahko za nameček povečamo še z uporabo pomnilniških kartic. Zaradi obilice razpoložljivega prostora uporabniki podatke shranjujejo kar na pomnilnik mobilne naprave, in pomnilniški ključi USB gredo počasi v pozabo.

Pomnilniških ključkov danes namreč ne potrebujemo več niti za zagon »slike« oziroma namestitvene »slike« za osebne računalnike, saj lahko to njihovo vlogo prevzamejo pametni mobilni telefoni Android. Za to potrebujemo le brezplačno programsko opremo DriveDroid, ki je na voljo za prenos na spletnem naslovu http://goo.gl/E22Xr oziroma s skeniranjem QR kode. Zanimiv mobilni program namreč omogoča zagon osebnega in prenosnega računalnika iz datotek formata ISO in IMG, ki so shranjene na pomnilniku mobilnika. Program nam bo prišel v poštev pri reševanju datotek v primeru »odpovedi« operacijskega sistema, za preizkušanje raznovrstnih distribucij Linuxa in za uporabo odprtokodnih operacijskih sistemov pri izvajanju občutljivih nalog (npr. spletno bančništvo).

Pred pričetkom uporabe programa DriveDroid moramo pametni mobilni telefon najprej povezati z osebnim računalnikom, in sicer na način, da ta nastopa v vlogi zunanjega pomnilniškega medija (USB Mass Storage). Preklop lahko izvedemo kar s pomočjo programa, in sicer tako, da v meniju izberemo možnost »USB Mode«. V naslednjem koraku prenesemo želeno distribucijo Linuxa na pomnilnik mobilnika, pri čemer si lahko pomagamo kar s programsko opremo DriveDroid, saj ta razpolaga s celovitim seznamom vseh najbolj priljubljenih distribucij Linuxa (vključno z različicami).

Ko bo »slika« želene distribucije Linuxa prenesena na pomnilnik pametnega mobilnega telefona, se nam bo ta pojavila v seznamu programa DriveDroid. S klikom nanjo bomo pridobilo možnost »gostovanja« datoteke preko vmesnika USB, kar pomeni, da se bo naš pametni mobilni telefon »obnašal« na način, kot da bi bil običajen pomnilniški ključ USB. Nato le še ponovno zaženemo računalnik, izberemo možnost zagona iz vmesnika USB in osebni oziroma prenosni računalnik bo za zagon uporabil datoteko, shranjeno na mobilniku.

Čeprav je mobilna programska oprema DriveDroid relativno zelo enostavna za uporabo, se nam lahko kaj hitro zatakne pri uporabi naprednejših možnosti. V tem primeru pa lahko seveda računate na uporabnike Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG), ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.


Prijavi napako v članku