Računalništvo, telefonija
22.09.2012 13:23

Deli z drugimi:

Share

Za krajo avtomobila BMW potrebujete zgolj 23 evrov

Kupovanje avtomobilov z brezstičnim ključem vsaj zaenkrat še ni ravno pametna zamisel!
Kupovanje avtomobilov z brezstičnim ključem vsaj zaenkrat še ni ravno pametna zamisel!

V drugi polovici julija so kriminalci dokazali, da je brezstični sistem novejših avtomobilov BMW luknjast kot švicarski sir. Nepridipravi lahko namreč preko njega vozilo ukradejo v manj kot treh minutah, in to ne da bi se pri tem sprožil alarm. Ko so tatovi enkrat v vozilu, se povežejo na glavni avtomobilski računalnik preko vmesnika OBD-II (On-Board Diagnostics). Preko njega nato računalnik preprogramirajo na način, da je avtomobil BMW mogoče vžgati s poljubnim ključem. Te lahko kupimo celo na spletni prodajalni eBay.

Kitajski »podjetniki« so informacije o načinu kraje prestižnih avtomobilov BMW takoj vzeli »na znanje«. Ti so namreč že pričeli izdelovati cenovno ugodne sisteme za povezovanje z glavnim avtomobilskim računalnikom. Za nakup tovrstnih sistemov je namreč potrebno odšteti zgolj preračunanih 23 evrov. Te je mogoče že kupiti tako na Kitajskem kot Vzhodni Evropi. Kmalu naj bi ti zašli še na trg Zahodne Evrope.

Uporaba novosti je za nameček še otročja lahka. Za to je namreč potrebno le prebrati kratka navodila, biti v bližini, ko lastnik odklene avtomobil in imeti pri sebi »prazen« ključ. Za vse ostalo poskrbi naprava vrednosti zgolj preračunanih 23 evrov. Najhuje pri vsem tem je to, da so na tovrstni napad ranljivi tudi avtomobili drugih proizvajalcev, ki so opremljeni z brezstičnim ključem. Med njimi najdemo podjetja, kot so Opel, Renault, Mercedes, Volkswagen, Toyota in Porsche Cayennes. K temu seznamu naj bi se kmalu pridružili še preostali proizvajalci avtomobilov.


Prijavi napako v članku