Računalništvo, telefonija
30.08.2020 06:17
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se bomo za Covid-19 lahko testirali kar sami?

Za novi Covid-19 bi se lahko kar sami testirali doma.
Za novi Covid-19 bi se lahko kar sami testirali doma.

Običajno analiziranje testiranja na novi koronavirus (Covid-19) v Sloveniji, skupaj s pripravo vzorca, traja od tri do pet ur. Tehnologija bo kmalu omogočala, da bomo test opravili kar sami. Kako bo s tem v praksi in, ali bo rešitev dostopna tudi pri nas, bomo še videli.

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) je namreč dala zeleno luč za izdelavo inovativnega testerja za Covid-19. Gre za posebno testno kartico, imenovano BinaxNOW COVID-19 Ag, ki lahko po odvzemu brisa iz nosu pokaže rezultat v zgolj 15 minutah. Testiranje je nadvse enostavno, rezultat pa se prikaže neposredno na zaslonu pametnega mobilnega telefona.

Kartica BinaxNOW COVID-19 Ag razkrije beljakovine, značilne za novi Covid-19, samo testiranje pa je v prvih sedmih dneh od okužbe zanesljivo v 97,1 odstotka primerov. Z natančnostjo 98,5 odstotka bo test zaznal tiste, ki virusa ne prenašajo. Najboljše pri vsem tem pa je, da bo za testni komplet za zaznavo koronavirusa treba odšteti zgolj preračunanih 4,2 evra.

Pravico za izdelavo testne kartice BinaxNOW COVID-19 Ag je dobilo podjetje Abbott, ki bo mesečno izdelalo kar 50 milijonov takšnih testov, kar je tudi razlog za tako nizko ceno.


Prijavi napako v članku