Programska oprema
23.10.2006 07:43

Deli z drugimi:

Share

Z novim programom do uspešne izvedbe lokalnih volitev


Genisova ekipa

Letošnje lokalne volitve so pokazale, da je slovenska javna uprava v koraku s časom tudi pri uporabi informacijskih tehnologij za volitve. Kot prvič je bilo delo volilnih komisij vse od priprave na volitve do izvedbe in poročanja o volilnih rezultatih podprto z uporabo spletnih tehnologij in interneta. Z inovativno programsko opremo, ki so jo izdelali v podjetju Genis, si je Republiška volilna komisija zagotovila popoln pregled nad delom volilnih komisij po vsej državi ter najhitrejšo obdelavo in objavo volilnih rezultatov doslej.

“To je najbolj sodoben in kompleksen informacijski sistem za podporo volitvam, ki je bil v Sloveniji kdajkoli narejen in uporabljen. Poskrbeli smo za širok nabor funkcionalnosti in vrsto izpisov tako za kandidacijski postopek kot za volilne izide,” je poudaril Stane Štefančič, direktor podjetja Genis. “Ob tem smo morali upoštevati številne posebnosti, na primer štiri izpeljanke volilnega sistema in različno sestavo volišč.” Program so izdelali v samo dveh mesecih, pri čemer običajno razvojno obdobje za programsko opremo takšnega obsega traja najmanj pol leta. “Izpeljava tako zahtevnega projekta v tako kratkem času je od nas zahtevala učinkovito organizacijo in komunikacijo. S tem uspehom smo še enkrat potrdili, da učinkovito obvladujemo informacijske projekte velikega obsega ter da smo med vodilnimi informacijskimi podjetji pri uporabi najsodobnejših spletnih tehnologij.”

Programska oprema, ki temelji na uporabi spletnih tehnologij, je bila letos prvič uporabljena za podporo volitvam. V Genisu so poskrbeli za najvišjo varnost podatkov in razpoložljivost programa, saj zaradi lokacijsko razpršenih volilnih enot poteka dostop do programa bodisi prek komunikacijskega omrežja državnih organov HKOM bodisi prek javnega medmrežja. “Pripravili smo se na vsa možna tveganja, od vdora v omrežje do izpada delovanja celotnega sistema,” je razložil Štefančič. Odpravljena je tudi možnost kakršne koli poneverbe volilnih izidov, saj je uporaba popolnoma sledljiva, poleg tega pa so vsi podatki varno shranjeni na osrednji lokaciji. Volilne komisije oziroma njihovi člani ter Republiška volilna komisija do njih dostopajo v skladu z varnostno shemo, ki glede na komunikacijsko pot zahteva uporabo digitalnega potrdila in petmestnega gesla oziroma generatorja enkratnih gesel.

V Genisu so zagotovili volilnim komisijam učinkovito delo prek enostavne in hitre uporabe programa. Takojšen odziv in zanesljivo delovanja programa zagotavlja uporaba štirih strežnikov, na katerih deluje skupno 16 virtualnih programov. S tako postavitvijo bi kljub uporabi razmeroma nezahtevne strojne opreme lahko učinkovito izvajali volitve tudi ob desetkrat višji obremenitvi.
Prednosti uporabniku prijaznega spletnega programa so izkoristile komisije po vseh voliščih. Z inovativnim sistemom interaktivnega sporočanja so v Genisu zagotovili takojšen odziv na napake in vprašanja pri uporabi sistema v času poskusnega delovanja in vnašanja podatkov ter na dan volitev.

Kljub visoki zanesljivosti delovanja je na lokaciji podjetja Genis delovala ekipa za pomoč uporabnikom, ki bi v primeru izpada vseh lokalnih računalnikov ali hekerskega vdora zagotovila neposreden vnos podatkov za vse volilne enote. Ves čas volitev je bila v pripravljenosti tudi Genisova tehnična ekipa, ki je zagotavljala popoln nadzor nad neprekinjenim delovanjem programske opreme in bi v primeru izpada delovanja poskrbela za takojšnjo vzpostavitev rezervnega sistema.
Genisova ekipa je danes Republiški volilni komisiji omogočila dostop do neuradnih podatkov o volilni udeležbi po posameznih voliščih. Državljani so lahko dogajanje na voliščih spremljali prek posebnega spletnega portala Lokalne volitve 2006 (http://volitve.gov.si/lv2006/), kjer so bili s 15-minutnim zamikom predstavljeni tekoči podatki iz Genisovega programa. Volilnim komisijam so vgrajeni algoritmi za izračun volilnih rezultatov in poročila omogočili izpis neuradnih volilnih izidov za njihovo volišče že takoj po vnosu volilnih lističev v posameznih volilnih enotah.
V Genisu so pri izdelavi programa uporabili znanje in izkušnje s projektov prenove Centralnega registra prebivalstva, Matičnega registra in Registra stalnega prebivalstva ter nedavne prenove Registra potnih listin.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več