Računalništvo, telefonija
13.10.2010 06:24
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z laserskim žarkom nad tumor

Z laserskim žarkom nad tumor
Z laserskim žarkom nad tumor

Iz bolnišnice Barnes-Jewish Hospital prihaja novo upanje za vse bolnike, ki bolehajo za malignimi tumorji. Ekipa tamkajšnjih zdravnikov je namreč uspešno izvedla prvi kirurški poseg z napravo, ki rakave celice uničuje s pomočjo natančnega laserskega žarka. Tu gre dejansko za kirurško napravo, imenovano Monteris AutoLITT, ki je pred kratkim celo pridobila vsa potrebna dovoljenja s strani ameriškega vladnega urada za zdravila in prehrano (Food and Drug Administration).

Kirurgi iz bolnišnice Barnes-Jewish Hospital so z laserskim žarkom uspešno operirali pacienta s ponavljajočim tumorjem na možganih. S tem posegom so dejansko dokazali, da je z novostjo mogoče operirati celo paciente, ki imajo tumor »zasajen« globoko v možganih. Za dosego želenih rezultatov so kirurgi uporabili še magnetno resonanco. Ker gre tu za neinvazivno operacijo, to za bolnika seveda pomeni predvsem hitrejše okrevanje.

Kdaj bo izjemno uporabna kirurška naprava Monteris AutoLITT na voljo bolnišnicam širom sveta, žal ni znano. Trenutno jo imajo v operativni uporabi le tri ameriške bolnišnice. Kljub temu je novinec zagotovo povrnil upanje v boljšo prihodnost vsem, ki danes bolehajo za malignimi tumorji, ki jih ni mogoče operirati s klasičnimi posegi.


Prijavi napako v članku