Računalništvo, telefonija
24.08.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Z biofeedback masko in dihanjem nad stres

.. Ob tempu življenja, kakršnega živimo danes, je sproščanje izrednega pomena. Pri IT strokovnjakih, programerjih…, skratka pri poklicih, kjer je nenehno delo z računalnikom nuja, je to še toliko bolj pomembno ..
Biofeedback maska se uporablja za obvladovanje stresa in psihosomatskih težav (nespečnost, glavoboli, tesnoba), za krepitev spomina in spodbujanje imunskega sistema, pri težavah s srcem, pri sladkornih bolnikih...
Biofeedback maska se uporablja za obvladovanje stresa in psihosomatskih težav (nespečnost, glavoboli, tesnoba), za krepitev spomina in spodbujanje imunskega sistema, pri težavah s srcem, pri sladkornih bolnikih...

Sproščenost je v življenju pomembna, prav tako je pomembna tudi pri učenju. Premalo se zavedamo, da se moramo učiti sproščeni, saj tako informacije sprejemamo na najboljši možen način. Če smo sproščeni, smo tudi bolj učinkoviti na delovnem mestu, hkrati pa omejimo stres, ki je danes tako zelo prisoten. Ob ždenju pred računalniškimi zasloni ure in ure je prav zato še kako pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev. Posebno tehniko telesnega in duševnega sproščanja omogoča avtorska metoda SITA.

Metoda SITA je v svetu znana predvsem zaradi svoje učinkovitosti in hitrosti. SITA je sinergija med medicino in pedagogiko in je znana predvsem kot metoda za hitro učenje tujega jezika, a je, kot rečeno, veliko več kot to in je zelo priporočljiva za programerje in podobne poklice ter za ljudi, ki so zelo obremenjeni, saj preprečuje izgorelost. Pri vsem skupaj pa ima največji pomen prav dihanje.

Kaj je harmonizator dihanja?

Ključno vlogo pri tovrstnem sproščanju igra biofeedback maska oziroma harmonizator dihanja. Ta zaznava vaše dihanje in ga preoblikuje v svetlobni signal. Vdih se preoblikuje v svetlobo, izdih v temo (to dosežejo z lučkami v maski sami). S svetlobnim signalom, ki je v sozvočju z ritmom vašega dihanja, zagotavlja prehod iz aktivnega stanja možganskega valovanja v stanje globoke budne sprostitve. Gre torej za ciklično menjavanje svetlobe in teme, če hočete dneva in noči, le da je tu ritem hitrejši. Tako dihanje postane mirnejše in posledično občutimo telesno sprostitev. Svetloba harmonizatorja dihanja spodbuja nastajanje endorfinih hormonov, hormonov dobrega počutja, obenem pa se stresni hormoni po fiziološki poti izločijo.

Za poslovno in osebno uspešnost

Harmonizator dihanja se lahko uporablja za obvladovanje stresa, izgorelost in izčrpanost, kar na modernih delovnih mestih ni prav redek pojav. Prav tako dviga in vzdržuje psihosocialno kondicijo, revitalizira telo in uravnoteži celoten organizem. Ker spodbuja tudi ciljno naravnanost in uravnoteženost ter izboljša in krepi spominske sposobnosti, je dobrodošel pripomoček za poslovno in osebno uspešnost. Prav tako se uporablja za krepitev spomina in možgansko vitalnost ter za odpravljanje cele vrste težav, na katere vplivamo z različnimi barvami luči v sami maski.

Avtor metode Sita je Karl-Heinz Gelsen, ki je razvil in patentiral biofeedback masko. Na svetovnem trgu je metoda v uporabi od leta 1983, v Sloveniji od leta 1990. Metoda SITA ne vpliva na našo podzavest. Z osredotočenim zavestnim dihanjem dosežemo ravnovesje po naravni poti. Povedano po domače: takšne občutke imamo, preden »utonemo« v spanec zvečer in zjutraj, ko se vračamo v budno stanje. Po končani »terapiji« dobimo občutek povečane energije.

Informacije bolje absorbiramo

Ko sprejemamo odločitve ali se učimo tujega jezika, moramo delovati celostno, kar pri ostalih metodah ni zagotovljeno. To tudi poveča motiviranost in zmogljivost možganov, hkrati pa omogoča njihovo razbremenjenost ter krepi naš imunski sistem.

Metoda zaradi vsega naštetega zagotavlja hitrejše učenje v stanju globoke sproščene budnosti, kar pripomore k razvoju trajnejšega pomnjenja.

Ko se učimo brez psiholoških ovir in brez stresa, po metodi SITA porabimo le tretjino časa, ki bi ga zato potrebovali po običajnih metodah. V istem času tako osvojimo 3 do 4-krat več znanja kot sicer. V desetih dneh nadgradimo znanje, začetnik pa osvoji osnove sporazumevanja v jeziku, ki ga prej ni govoril.

Več si preberite na spletni strani www.sita.si. Če imate kakšno vprašanje, ga naslovite na info@sita.si, najdete pa jih tudi na Facebooku in Twitterju. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več