Računalništvo, telefonija
22.07.2010 15:43

Deli z drugimi:

Share

Wine 1.2 združljiv s 64-bitnim operacijskimi sistemi Windows

Ljubitelji distribucij Linux bodo lahko sedaj poganjali tudi 64-bitne programe za Okna.
Ljubitelji distribucij Linux bodo lahko sedaj poganjali tudi 64-bitne programe za Okna.

Dobri dve leti po predstavitvi prve končne in stabilne različice programa Wine, so programerji najavili razpoložljivost inačice 1.2, ki kot prva uradno omogoča poganjanje 64-bitne programske opreme za okolja Windows v distribucijah Linux. Nova programska oprema omogoča izvajanje programov za Okna v okolju Linux s posnemanjem programskih klicev API okolja Windows, kar je nekoliko bolj zapleten, a veliko bolj učinkovit pristop od virtualizacijskih izdelkov.

Alexandre Julliard, vodja razvoja nove različice programa Wine, je v izjavi za javnost zatrdil, da so pri novi različici programerji opravili okoli 23 tisoč sprememb na programski kodi in skupno odpravili več kot 3.000 programskih hroščev. Novinec prinaša še nekoliko izboljšano podporo za knjižice Direct3D, animirane miškine kazalce, upravljanje s programsko opremo in še bi lahko naštevali.

Spisek podprtih programov za Okna je precej dolg. Med vidnejšimi podprtimi programi najdemo Microsoftov pisarniški paket Office, inženirski program AutoCAD, slikarski program Photoshop in celo bogato paleto sodobnih iger za okolje Windows.

Programska oprema Wine 1.2, ki je združljiva s 64-bitnim operacijskimi sistemi Windows, je na voljo na spletni strani http://www.winehq.org/download. Seznam vseh novosti in izboljšav novosti je na voljo na portalu http://www.winehq.org/announce/1.2.


Prijavi napako v članku