Programska oprema
14.09.2005 06:34
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows Viste v sedmih različicah?

Programerji pri Microsoftu razmišljajo o možnosti, da bi operacijski sistem Windows Vista pripravili v več različicah, s čimer bi lahko zadovoljili širši krog uporabnikov. Glede na govorice iz virov blizu podjetja iz Redmonda naj bi na prodajne police prispelo kar sedem različic novega operacijskega sistema in sicer: Windows Vista Starter Edition, Home Basic Edition, Home Premium Edition, Ultimate Edition, Professional, Small Business ter Enterprise Edition.

Windows Vista Starter Edition bo najbolj okrnjena različica novega operacijskega sistema, ki bo na voljo le za 32-bitne mlinčke. Sistem bo uporabnikom dovoljeval sočasno uporabo največ treh aplikacij ter najbolj osnovne funkcionalnosti mrežne kartice. Ta različica bo namenjena predvsem revnejšim državam, zato je ne pričakujemo na slovenskih prodajnih policah.

Različica Home Basic Edition bo po opravilnosti zelo podobna zdajšnjemu operacijskemu sistemu Windows XP Home, ki nudi osnovno podporo pisarniškim in večpredstavnostnim programom.

Windows Vista Home Premium Edition bo nadomestil zdajšnji različici operacijskih sistemov XP Media Center ter Tablet PC in bo namenjen tistim, ki obožujejo večpredstavnostne vsebine. Slednja različica bo namreč nudila podporo za digitalni televizijski signal HDTV, upravljanje z DVD-ji ter možnost žičnega in brezžičnega povezovanja na splet. Po operacijskem sistemu Windows Vista Home Premium Edition naj bi posegali predvsem lastniki prenosnih računalnikov.

Ultimate Edition bo najpopolnejša različica Windows Viste, namenjene domačim uporabnikom. Slednja različica bo podpirala vse naprednejše večpredstavnostne aplikacije, omogočeno bo polno upravljanje z mrežnimi viri ter bo na voljo brezplačen dostop do spletnih strani namenjenih podpori za delo z večpredstavnostnimi vsebinami.

Windows Vista Professional, ki je v zasnovi zelo podoben operacijskemu sistemu XP Professional, bo namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem. V slednjega ne bodo vključene večpredstavnostne aplikacije kot v različici Ultimate Edition, bo pa bogatejši za programe namenjene varovanju računalniškega sistema pred napadi zlonamernih kod.

Small Business se bo od različice Windows Vista Professional razlikoval le po zmogljivem orodju za upravljanje z varnostnimi kopijami podatkov ter po prednaloženih programih, ki se najpogosteje uporabljajo v podjetjih.

Najzmogljivejši Windows Vista Enterprise Edition bo namenjen velikim podjetjem, saj bo ponujal napredna orodja za upravljanje z virtualnimi (navideznimi) računalniškimi sistemi ter posebno programsko opremo namenjeno varnostnemu šifriranju podatkov. Več podrobnosti o različicah novega operacijskega sistema bo znano čez leto dni, ko bo Windows Vista prispel na prodajne police.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več