Računalništvo, telefonija
13.04.2017 12:43
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Windows Vista za vedno izgubil podporo

Uporabniki operacijskega sistema Windows Vista so z delovanjem sistema v pretežni meri nadvse zadovoljni!
Uporabniki operacijskega sistema Windows Vista so z delovanjem sistema v pretežni meri nadvse zadovoljni!

Če imate na namiznem ali prenosnem računalniku še vedno nameščen Microsoftov operacijski sistem Windows Vista, je zdaj skrajni čas, da ga nadomestite z operacijskim sistemom Windows 7 ali še bolje z Windows 10. Računalniški gigant je namreč 11. aprila letos dokončno poslal operacijski sistem Windows Vista v pokoj. To v praksi pomeni, da njegovi uporabniki ne bodo več prejemali varnostnih posodobitev in bodo s tem prepuščeni milosti in nemilosti spletnih nepridipravov.

Microsoft je sicer sila nepriljubljen operacijski sistem Windows Vista upokojil po 11 letih, saj ga je uporabnikom prvič ponudil v uporabo že daljnega leta 2006. Čeprav je bil uporabniški vmesnik novosti precej naprednejši od operacijskega sistema Windows XP, ga uporabniki niso sprejeli z navdušenjem. Danes je še vedno tako, saj v letu 2017 na operacijski sistem Windows XP še vedno prisega osem odstotkov uporabnikov, na Windows Visto pa skupno manj kot en odstotek uporabnikov.

Operacijski sistem Windows Vista je zadnjo večjo nadgradnjo sicer dobil konec maja leta 2009, in sicer v obliki varnostnega popravka Service Pack 2. Takoj za tem se je namreč na trgu pojavil operacijski sistem Windows 7, ki so ga uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov sprejeli zelo pozitivno. Že tri leta kasneje (leta 2012) pa je Microsoft najavil, da bo za operacijski sistem Windows Vista za naslednjih nekaj let pripravljal le še varnostne popravke, saj investicije vanj niso bile smiselne.

Po Windows Visti je 14. januarja 2020 naslednji na vrsti še vedno zelo priljubljeni operacijski sistem Windows 7. Zaradi tega bi bilo morda smiselno, da ga zamenjate z novejšo in v mnogih pogledih boljšo platformo Windows 10.


Prijavi napako v članku