Računalništvo, telefonija
15.02.2009 12:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows hitrejši od Linuxa


Firefox in OpenOffice sta občutno hitrejša v okolju Windows XP.

Da, prav ste prebrali. Glede na raziskavo, ki so jo opravili člani organizacije TuxRadar, je bila odprtokodna distribucija Linuxa precej počasnejša od še vedno priljubljenih Oken XP.

Računalničarji so za namene preizkušanja uporabili osebna računalnika, opremljena s štirijedrnim Intelovim procesorjem takta 2,66 GHz, 4-GB sistemskim pomnilnikom in trdim diskom z 1,5 TB prostora. Hitrost delovanja spletnega brskalnika Mozilla Firefox so zanesenjaki preizkusili z merilnimi programi SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo (privzete nastavitve). Rezultati meritev so pokazali, da je odprtokodni brskalnik Firefox pod Linuxom (32-bitna distribucija Fedora 10) občutno počasnejši kot v okolju Windows, kar velja tudi za priljubljeni brezplačni pisarniški paket OpenOffice. Programa sta hitrjša tudi preko vmesnika Wine, ki omogoča poganjanje programov za Okna v okoljih Linux.

Glede na to, da je prihajajoči operacijski sistem Windows 7 precej hitrejši tako od nepriljubljene Viste kot od nesmrtnih Oken XP, se distribucijam Linux verjetno piše črna prihodnost. Danes odprtokodni sistem uporablja komajda 0,8-odstotkov vseh računalničarjev, njihov delež pa iz meseca v mesec pada. S pričetkom prodaje novega Microsoftovega sistema naj bi se odstotek računalničarjev, ki prisega na distribucije Linux, še zmanjšal.


Prijavi napako v članku