Računalništvo, telefonija
12.10.2021 09:00

Deli z drugimi:

Share

Windows 11: do 25 % slabša zmogljivost računalnika?

Poleg težav z združljivostjo s procesorji AMD nadgradnja operacijskega sistema na Windows 11 povzroča tudi upad delovanja osebnih računalnikov, ki beležijo tudi 25 % manjšo zmogljivost.

Microsoft je v zadnjem času z novo različico operacijskega sistema pritegnil veliko pozornosti, vendar ne veliko pozitivne, zlasti kar zadeva igranje računalniških iger. Windows 11 povzroča upad zmogljivosti procesorjev AMD, hkrati pa veliko preglavic povzročajo varnostni mehanizmi novega sistema.

Nadgradnja sistema Windows je bila izdana za izbrane modele računalnikov, vnaprej pa bo naložen na nekaterih novih gaming računalnikih. Novi operacijski sistem bo imel nekatere varnostne funkcije vnaprej privzeto vklopljene, ki pa bi lahko zmanjšale zmogljivost računalnikov do 25 %. To pa ni edina težava Windowsa 11. AMD je takoj ob izidu razkril težave pri združljivosti njihovih procesorjev z novim sistemom. Obe družbi si prizadevata do konca meseca odpraviti težavo.

windows-11-operacijski-sistem-varnostne-funkcije-1

Windows 11: Kaj povzroča upad zmogljivosti?

Varnostna funkcija, ki povzroča preglavice, je sestavljena iz dveh delov. Navidezna zaščita VBS ustvarja osamljen pomnilniški podsistem. Hipervizor (HVCI) uporablja VBS za omejitev dostopa nepotrjenim gonilnikom ali programske opreme do pomnilnika. Skupaj poskrbita za dodaten sloj zaščite, ki lahko omeji škodo v primeru okužbe sistema. V zameno za večjo zaščito pa, kot kaže, žrtvujemo del zmogljivosti računalnika. To je dodaten udarec za gamerje, ki se že tako spopadajo s pomanjkanjem grafičnih kartic oziroma napihnjenimi cenami zaradi svetovnega primanjkljaja čipov. Tako njih kot tudi ostale uporabnike pa je dodatno razjezila še novica, da nekatera podjetja kopičijo zaloge čipov, namesto da bi izdelovali produkte.

Ko so te varnostne funkcije omogočene, so mnogi uporabniki opazili tudi do 25 % padec povprečne hitrosti prikazovanja sličic (FPS), kar je enako, kot da bi obstoječo grafično kartico zamenjali za eno generacijo starejšo. Ni potrebno posebej poudariti, da je to še toliko večja težava v časih, ko so grafične kartice največja dragocenost gamerjev in ostalih uporabnikov. Microsoft vztraja pri dodatni varnosti, mnogi pa omenjene funkcije ročno onemogočajo. Trenutno mnoga podjetja in strokovnjaki igričarjem odsvetujejo nadgradnjo na novi Windows 11, vse dokler Microsoft ne popravi najbolj kritičnih težav. Če ste računalnik že posodobili, preverite, katere varnostne funkcije so privzeto omogočene in jih za vsaj sedaj ročno onemogočite. Uporabniki, ki so kupili vnaprej izdelane gaming mašine z operacijskim sistemom Windows 11, pa bodo morali vstopiti v register in onemogočiti funkcijo VBS in Memory Integrity.

Microsoft je s težko pričakovanim Windows 11 na celi črti razočaral pomembno skupino uporabnikov. Inženirji zagotovo delajo nadure, da bi čimprej odpravili nedopustne napake. Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano, vendar strokovnjaki pričakujejo, da bodo težave odpravljene še pred koncem meseca.

Če želite biti obveščeni, kdaj bo na voljo nova posodobitev, spremljajte najnovejše novice v naši rubriki Računalništvo in Igre.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Video igre Windows 11

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150