Računalništvo, telefonija
03.09.2009 08:00

Deli z drugimi:

Share

Wikipedia kmalu v barvah

Spletna enciklopedija pridobiva z leti tako na priljubljenosti kot na vsebini!
Spletna enciklopedija pridobiva z leti tako na priljubljenosti kot na vsebini!

Ustanovitelj spletne enciklopedije Wikipedia Jimmy Wales je konec leta 2005 uporabnikom prepovedal anonimno objavo prispevkov, saj so slednji močno načeli ugled in kakovost priljubljene brezplačne baze znanja. Na sprejem omenjene odločitve je posredno vplival tudi članek Johna Seigenthalera, objavljen v časopisu New York Times, ki je vsebino spletne enciklopedije označil kot nekakovostno in zavajajočo.

Ker zaradi proste objave in urejanja prispevkov lahko uporabniki še vedno objavljajo lažne in zavajajoče članke, jim je ustanovitelj spletne enciklopedije pred kratkim ponovno omejil svobodo. Vsi članki v angleškem jeziku, ki se nanašajo na še živeče osebe, bodo odslej namreč moderirani, kar z drugimi besedami povedano pomeni, da bo vsako spremembo pred uradno objavo moral predhodno potrditi zaupanja vreden uporabnik.

V naslednjem letu pa bodo člani Wiki Lab v priljubljeno spletno enciklopedijo vgradili še namensko programsko opremo WikiTrust, ki bo registriranim uporabnikom preko različnih barv ozadja prikazovala verodostojnost objavljenega članka. Pri dodajanju nove novice ali spreminjanju obstoječe se bo ozadje obarvalo v živo oranžno barvo. V kolikor se bo članek skozi čas izkazal za verodostojnega, se bo ozadje postopoma obarvalo v belo. Ali bo novi programski opremi uspelo povrniti ugled brezplačni bazi znanja, pa bo lahko seveda pokazal le čas.


Prijavi napako v članku