Računalništvo, telefonija
15.10.2021 15:00

Deli z drugimi:

Share

Wi-Fi ojačevalnik, Mesh omrežje in dostopne točke: kakšna je razlika?

Želite povečati moč trenutne brezžične povezave? Katera rešitev je najboljša za vas?
Marsikaterega uporabnika lahko številne oznake in imena omrežne opreme popolnoma zmede. V nadaljevanju boste izvedeli nekaj osnovnih informacij o različnih mrežnih napravah.
Marsikaterega uporabnika lahko številne oznake in imena omrežne opreme popolnoma zmede. V nadaljevanju boste izvedeli nekaj osnovnih informacij o različnih mrežnih napravah.

Mesh omrežni sistemi so odličen način za odpravljanje mrtvih točk v vašem domu. Kako pa se razlikujejo od Wi-Fi ojačevalnikov in dostopnih točk? So vredni dodatne naložbe?

Veliko ljudi se sooča s počasnim internetom ali s slabo pokritostjo brezžičnega omrežja. Pomembno je poudariti, da magična univerzalna rešitev za počasen internet ne obstaja. Rešitev, ki deluje za vašega soseda, mogoče ne bo primerna za vašo situacijo. Tudi Mesh omrežje, Wi-Fi ojačevalnik in dostopne točke niso univerzalna rešitev za večjo hitrost interneta. Če se vzrok skriva v preobremenjenosti kanalov, slabo postavljenem usmerjevalniku ali v poceni internetnem paketu z nizkimi hitrostmi, niti Mesh omrežje ne bo rešilo vaših težav.

Omenjeni sistemi so namenjeni predvsem reševanju težav s slabo jakostjo signala. Preden se odločite za katero od naštetih rešitev, najprej preverite, ali ima vaš dom več mrtvih točk. Uporabite eno izmed številnih brezplačnih orodij za kreiranje zemljevida brezžične povezave v vašem domu in bodite pozorni na mesta z izredno šibkim signalom. Vsaka jakost signala med -67 in -30 dBm je dobra, kar je nižje od -80 dBm, pa pomeni, da boste s težavo dostopali do interneta. Če nimate mrtvih točk, je težava v internetnem paketu oziroma standardu, ki ga uporablja vaše domače omrežje. Internetno hitrost lahko omejujeta zastarela standarda ADSL in VDSL, kjer je edina rešitev posvet z vašim operaterjem in menjava paketa. Internetna povezava preko koaksialnih in optičnih kablov omogoča hitrejšo in zanesljivejšo povezavo.

Wi-Fi ojačevalniki

Te omrežne naprave se prodajajo pod različnimi imeni, na primer razširjevalnik, ojačevalnik ali ponovitelj. Kot že sama imena povedo, naprave vzamejo vaš obstoječi Wi-Fi signal iz usmerjevalnika in ga ponovijo oziroma podaljšajo. Ojačevalnike se namesti na skrajni rob obstoječega Wi-Fi odtisa, torej tam, kjer opazite občutno poslabšanje signala. Delujejo tako, da prestrežejo podatkovne pakete, ki gredo v in iz usmerjevalnika, nato pa jih znova pošljejo s polno močjo signala.

Prednosti in slabosti

Te naprave so preproste za nastavitev in dobro delujejo skupaj z računalniki, tiskalniki in pametnimi televizorji, ki jih običajno ne premikamo po stanovanju. Na drugi strani pa čas obdelave, potreben za ponovitev signala, škoduje pasovni širini in poslabša zakasnitveni čas. Povezava preko Wi-Fi razširjevalnika je lahko tudi do dvakrat počasnejša. Če se zanašate na polno hitrost, ki jo ponuja vaš internetni paket ali pa redno igrate spletne igre, kjer je vsaka zakasnitev lahko usodna, Wi-Fi ojačevalnik ni prava rešitev.

Wi-Fi ojačevalniki se pogosto uporabljajo kot ločeno omrežje. Preprosto povedano, ali ste povezani na ojačevalnik ali pa na glavni usmerjevalnik. Nekatere naprave, kot so pametni telefoni, ne preklopijo samodejno na močnejše omrežje, vse dokler niso popolnoma izven dosega. Zato je včasih potreben ročen preklop omrežja.

Komu predlagamo uporabo ojačevalnikov?

Uporabnikom, ki želijo razširiti Wi-Fi pokritost v svojem domu za splošna, nezahtevna opravila (brskanje po spletu, pretakanje videoposnetkov, nalaganje programske opreme …). Ojačevalniki niso ustrezna rešitev za srednje velika in velika podjetja. Lahko pa se jih uporabi v manjših podjetjih, kjer učinkovito pokrijejo celotno pisarno odprtega tlorisa z zanesljivo Wi-Fi povezavo.

mesh-omrežje-internet-wifi

Mesh omrežja: del večje kolektivne zavesti

Mesh omrežje in naprave, ki ga sestavljajo, so del večje kolektivne zavesti. Namesto enega primarnega usmerjevalnika, je Mesh omrežje sestavljeno iz več enakih usmerjevalnih enot. Slednje komunicirajo med seboj in z napravami, ki so z njimi povezane. Končni rezultat je en velik, porazdeljen usmerjevalnik, ki samodejno preklaplja med najboljšimi internetnimi točkami.

Večja podjetja že desetletja uporabljajo Mesh omrežno tehnologijo, ki pa je šele pred kratkim postala dostopna za domače uporabnike. Trenutno je to najboljša, a hkrati najdražja rešitev za reševanje težav z brezžično povezavo.

Prednosti in slabosti

Ko je pravilno nameščeno in konfigurirano, Mesh omrežje ponuja brezhibno izkušnjo. Ko se premikate po prostoru, vam ni treba ročno preklapljati med omrežji. Mesh usmerjevalniki imajo vgrajeno specializirano strojno opremo, s katero lahko komunicirajo z ostalimi Mesh enotami in napravami, ki so z njimi povezane. Posledično delujejo veliko bolje od Wi-Fi ojačevalcev, ko govorimo o pasovni širini in zakasnitvenem času.

Mesh sistemi so dražji od drugih rešitev, kar ni presenetljiv podatek, saj gre za relativno novo tehnologijo. Z nadaljnjim razvojem lahko pričakujemo nižjo ceno in predvsem bogatejšo ponudbo. Za začetek lahko Mesh omrežje opremite le z eno ali dvema enotama, kasneje pa po potrebi dodatno razširite omrežje. So tudi bolj zapletena za namestitev in konfiguracijo kot druge rešitve. Nekateri uporabniki bodo poleg stroškov strojne opreme morda morali plačati tudi profesionalno namestitev, seveda pa je to odvisno od ponudnika. Vseeno je večino Mesh rešitev prijaznih do uporabnika, saj avtomatizirajo večino vzdrževalnih nalog.

Komu priporočamo uporabo Mesh omrežij?

Mesh omrežja so najboljša in najbolj praktična rešitev za skoraj vsakega uporabnika. Podjetja vseh velikosti bi morala razmisliti o uporabi Mesh omrežja, saj z rastjo podjetja lahko omrežje enostavno prilagodite svojim zahtevam. Domači uporabniki, ki si želijo brezskrbne rabe brezžičnega interneta in samodejno preklapljanje na najmočnejše točke, bodo zagotovo pozornost usmerili na Mesh omrežja.

wi-fi-router-usmerjevalnik-ojačevalnik

Dostopne točke: najboljše obeh svetov?

Dostopna točka je naprava, ki ponuja lastno lokalno omrežje Wi-Fi, ločeno od glavnega usmerjevalnika. Povezana je z Ethernet kablom, kar pomeni, da ima podobno kot žična povezava, dostop do celotne pasovne širine in skoraj ničelne zakasnitve signala.

Prednosti in slabosti

Dostopne točke vam omogočajo, da pokrijete določen prostor z lastnim izoliranim Wi-Fi omrežjem. Posledično se ne soočajo s težavami manjše pasovne širine, kot je to pogost pojav pri Wi-Fi ojačevalnikih. Naprave, povezane na dostopno točko, se ne morejo povezati z napravami v drugih Wi-Fi omrežjih (odvisno od konfiguracije omrežja), tudi če imajo isto internetno povezavo. To je v mnogih primerih zaželena varnostna funkcija.

Največja pomanjkljivost ali nevšečnost dostopnih točk je, da morate namestiti Ethernet kable čez celoten dom. To lahko pomeni vrtanje lukenj in polaganje kabla od glavnega usmerjevalnika do dostopnih točk, kar marsikateremu uporabniku predstavlja prevelik zalogaj.

Kdo naj uporablja dostopne točke?

Dostopne točke so odlična rešitev, če želite deliti internetno povezavo z več uporabniki, na primer z gosti v vašem domu ali Airbnb stanovanju. Dostopno točko postavite v sobo za goste in jo povežete z glavnim usmerjevalnikom. Gostje lahko nato dostopajo do interneta in naprav, povezanih z dostopno točko, vseeno pa so vaše naprave izolirane od gostujočega omrežja in varne pred nedovoljenim dostopom.

Dostopne točke so nedvomno ena najboljših rešitev za izboljšanje hitrosti in povezljivosti interneta. Če ožičena rešitev za vas ne pride v poštev, potem priporočamo, da se izognete Wifi-ojačevalnikom in se raje odločite za Mesh brezžično omrežje.

Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet WiFi ojačevalci

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več