Računalništvo, telefonija
02.06.2008 09:45

Deli z drugimi:

Share

Vzpon in uničenje podjetja Iskra Delta

Založba Pasadena je izdala novo knjigo z naslovom Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo avtorja Janeza Škrubeja, ki je bil direktor podjetja Iskra Delta. Avtor v delu sistematično podaja odgovore na prenekatera vprašanja, ki se tičejo zgodovine tega pdojetja.

S čim je bilo mogoče Iskri Delti nadoknaditi svojo majhnost in kljub ameriškemu embargu na izvoz izdelkov informacijske tehnologije v vzhodne države postaviti v letu 1985 na noge eno do tedaj največjih računalniških omrežij na svetu, omrežje kitajske policije? Kakšne usodne posledice so jo doletele ne le zaradi izgradnje tega omrežja, ampak tudi zaradi predstavitve svojega projekta paralelnih superračunalnikov PARSYS na vodilnih univerzah v ZDA in na Japonskem? Zakaj je predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov med obiskom pri francoskem predsedniku Mitterandu leta 1988 z grenkobo priznal, da je Sovjetska zveza postala na koncu hladne vojne razvita kot kakšna banana republika z atomsko bombo? O čem se je bivši predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov prepričal, ko je leta 1988 obiskal Iskro Delto? Zakaj sta se predsednika vlad največjih držav Kitajske in Indije ob svojih obiskih v Jugoslaviji zanimala predvsem za razvojne dosežke Iskre Delte? Zakaj so Evropa in ostale države na svetu v razvoju informacijske tehnologije podrejene zmagovalki v hladni vojni – Združenim državam Amerike? In, kdaj je to kot prva spoznala Velika Britanija?

Avtor knjige, udeleženec bitke za obvladovanje informacijske tehnologije v času hladne vojne med Vzhodom in Zahodom, nas tako popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, ki so se odvijala v osemdesetih prejšnjega stoletja.


Prijavi napako v članku