Življenjski slog
Poslovne rešitve
14.04.2023 12:48
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vzajemni skladi: razumevanje osnov investiranja in naložbene priložnosti

Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni 10,5 % inflacija za vaših 10.000 evrov na banki?
Foto: Generali Investments
Foto: Generali Investments

Vse prepogosto namreč pozabimo, da povišana inflacija ne prinaša zgolj višjih tekočih življenjskih stroškov, ampak svojo vrednost krepko izgublja tudi naš denar na banki in v nogavici. Kupna moč 10.000 evrov pred enim letom se je do danes znižala za več kot 1000 evrov. Bančne depozitne obrestne mere so še vedno nizke. Za vezave, daljše od enega leta, se gibljejo od 0,01 % do 1,5 %. To z drugimi besedami pomeni, da če vežemo deset tisoč evrov za eno leto, dobimo čez eno leto 1 evro obresti ali pa 150 evrov, vendar pa do njih znotraj vezave za eno leto ne moremo prosto dostopati. Hkrati je to veliko veliko premalo, da bi lahko pokrili inflacijo. Vas zanima, kaj lahko kot varčevalci naredimo?

Najprej se moramo zavedati, da obstajajo alternative in da varčevanje ni enako investiranju – ali po slovensko vlaganju. Varčevanje pomeni, da del naših prihodkov damo na stran in jih pustimo na bančnem računu, torej jih ne porabimo za tekoče stroške. Namen investiranja pa je ohranjanje in na dolgi rok večanje kupne moči naših privarčevanih prihrankov. Sicer naš tihi spremljevalec – inflacija – zmanjšuje njihovo vrednost. Preprost in malim vlagateljem prilagodljiv način investiranja je vstopanje na kapitalske trge preko vzajemnih skladov, ki ga Slovenci premalo poznamo in posledično ne izkoriščamo.

Obstajajo alternative, kako upravljati s svojimi prihranki. Ste že slišali za vzajemne sklade? Jih poznate? Svetujemo, da preberete naprej.

Kaj je vzajemni sklad?

Namen vlaganja v vzajemne sklade je ohraniti in na dolgi rok povečati kupno moč privarčevanih prihrankov. V zadnjih 30 letih se je tudi slovenski trg kapitala razvil in vse premalokrat se zavedamo, da obstajajo alternative bančnim depozitom ter tudi alternative neposrednemu vstopu na kapitalski trg z nakupom delnic, to so vzajemni skladi. Poenostavljeno povedano so vzajemni skladi združeno premoženje (denarna sredstva) večjega števila vlagateljev, ki ga zanje upravlja in nalaga v različne vrednostne papirje družba za upravljanje v okviru naprej dorečene naložbene politike. Tako poznamo denarne, obvezniške, mešane in delniške vzajemne sklade.

O tem, za koga so vzajemni skladi primerni, koliko denarja moramo imeti za začetek, kako začeti, kako se razlikujejo od tega, da imamo denarna sredstva na bančnem računu in kako se razlikujejo od neposrednega vlaganja na kapitalske trge, se bomo pogovarjali na prihajajočem webinarju družbe Generali Investments »Vzajemni skladi: razumevanje osnov investiranja in naložbene priložnosti?«.

Prijavite se na webinar

Plemenitenje prihrankov v vzajemnih skladih je enostavno in prilagodljivo vsakemu posamezniku. Zanj ne potrebujete veliko denarja ali poznavanja delovanja kapitalskega trga. Začnete lahko že s 30 evri na mesec, za vse ostalo bodo poskrbeli profesionalni upravitelji premoženja. Koliko lahko prihranite, si lahko izračunate v investicijskem kalkulatorju.

Glavna prednost vzajemnih skladov je, da se sredstva plemenitijo na kapitalskih trgih, ki so dolgoročno bolj donosni od bančnih depozitov. Ena od značilnosti kapitalskih trgov je volatilnost, torej nihajnost tržnih tečajev na kratek rok in vsi naložbeni razredi nosijo določeno stopnjo tveganja. Tega se morajo vlagatelji zavedati, a razpršenost naložb, ki je temeljna prednost vzajemnih skladov, zmanjšuje tveganje. Sredstva v skladih niso vezana, kadarkoli lahko do njih dostopate. In še ena prednost je tista, ki dela vzajemne sklade take, da se morajo nujno znajti v portfelju osebnega finančnega premoženja. In to je obrestno obrestni račun. O tem, zakaj je že Einstein rekel, da je obrestno obrestni račun najmočnejša sila v vesolju, pa več v torek, 25. aprila, ob 14. uri na finančnem webinarju družbe Generali Investments.

Prijavite se na webinar

O vseh mitih in resnicah o vzajemnih skladih se bomo pogovorili na finančnem webinarju: »Vzajemni skladi: razumevanje osnov investiranja in naložbene priložnosti«. Udeležite se brezplačnega finančnega webinarja družbe Generali Investments. 

Prijavite se na webinar


To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Generali investments.
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več