Operacijski sistemi
13.09.2011 13:18

Deli z drugimi:

Share

Vsestranski predvajalnik VLC kmalu za Android

Mobilniki bodo s predvajalnikom VLC postali čistokrvni mobilni večpredstavnostni predvajalniki.
Mobilniki bodo s predvajalnikom VLC postali čistokrvni mobilni večpredstavnostni predvajalniki.

Večpredstavnostni predvajalnik VideoLAN Client ali krajše VLC je med ljubitelji filmskih posnetkov zelo priljubljen. To ne preseneča, saj podpira prav vse najbolj uveljavljene videokodeke, vključno z Blu-Ray, Real Video, Raw Dirac, M2TS in drugimi. Ker so sodobni pametni mobilni telefoni opremljeni z dovolj zmogljivo strojno opremo za predvajanje filmskih posnetkov, bo predvajalnik VLC kmalu na voljo še za mobilnike Android.

Vsestranski predvajalnik VLC za Android naj bi bil nared že v prvi polovici jeseni. Omejena skupina prostovoljcev namreč že preizkuša prvo poskusno različico programa. Prvi odzivi so zelo pozitivni. Z njim je namreč mogoče na pametnih mobilnih telefonih poganjati celo tiste videoposnetke, ki jih vgrajena grafična kartica ne podpira (na primer MKV in DiVX). Ker program VLC pri tem koristi »surovo« moč procesorja, se kakovost predvajanja posnetkov razlikuje od naprave do naprave.

Mobilni večpredstavnostni predvajalnik VLC za Android naj bi bilo mogoče poganjati le na tistih pametnih mobilnih telefonih, ki bodo imeli prednameščen Android 2.3 Gingerbread. Trenutno še ni podatkov o tem, ali bodo programerji kdaj pripravili še različico, ki bo »prebavljala« starejši Android 2.2 Froyo. Na predvajalnik VLC za Android se vsekakor splača počakati, saj naj bi bil ta, vsaj glede na prve odzive, za razred boljši od predvajalnikov, kot so RockPlayer, MoboPlayer, ArcMedia, QQ Player, iMPlayer+ in drugih.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku