15.02.2012 11:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija premika: Vse kar morate vedeti o Kinectu

Kinectova tehnologija je že zdavnaj presegla okvire igralnih konzol.
Kinectova tehnologija je že zdavnaj presegla okvire igralnih konzol.

Kinect je s svojim prihodom na tržišče v igre prinesel povsem novo dimenzijo. A dejstvo je, da je Kinect veliko več kot le igralna konzola. Kinect namreč z možnostjo uporabe na različnih področjih vsakdanjega življenja (zdravje, sprostitev, izobraževanje …) predstavlja napravo, ki bo v prihodnosti bržkone postala ključna tehnologija v različnih sferah našega življenja. Njegove meje premikajo človeška ustvarjalnost, domišljija in sposobnost, da se bodo takšni scenariji v prihodnosti zares zgodili. V prid temu priča dejstvo, da je Kinect po samo 60 dneh prodaje dosegel magično številko osem milijonov in s tem postal najhitreje prodajana konzola vseh časov.

Kinect od A do Ž
Kinect lahko naslavljamo kot napravo, ki ima v sebi integriran sofisticiran optični in zvočni sistem. Prva kamera vidna od leve proti desni je infrardeči laser projektor, druga po vrsti je RGB kamera, medtem ko tretja deluje kot infrardeča kamera. Vmes se nahaja običajna LED lučka zelene barve, ki prikazuje, ali je naprava vklopljena ali ne. Na obeh bočnih straneh Kinecta se nahajata dva mikrofona, ki služita glasovnim ukazom. Razlog, zaradi katerega Kinectovo tehnologijo imenujemo NUI (Natural User Interface), je kombinacija optičnih senzorjev in glasovnih ukazov, ki so zelo podobni klasičnim orodjem človeške komunikacije.

Sprva znan kot Project Natal kasneje Kinect postane sestavni del Microsoftove igralne konzole Xbox. V začetku je bilo veliko tistih, ki so bili skeptični do omenjene tehnologije, medtem ko lahko danes mirno rečemo, da je Kinect z osmimi milijoni prodanih izvodov v samo 60 dneh zagotovo ena izmed največjih inovacij sodobnega časa. Kmalu zatem se je tehnologija Kinecta razširila tudi izven igralnih konzol. Nastala je odprtokodna skupnost, v kateri se trudijo, da bi Kinect postal uporaben tudi za delo na namiznem računalniku. No, to jim je tudi uspelo, dokaz za to pa je prav gotovo tudi nagrada Microsoftovega Imagine Cupa hrvaškemu projektu KiDnect. Hrvaška ekipa je za svoj projekt uporabila gonilnike OpenNi, s čimer so Kinectovo tehnologijo uspešno uporabili na računalniku. Ob tem omenimo še skupnost OpenKinect, ki poskuša povezati vse ljubitelje NUI (Natural User Interface) tehnologije, ki skušajo svoje rešitve zagnati tudi na operacijskih sistemih Linux in Mac.

Uporabnost Kinecta
Če vam povemo, da lahko Kinect bere znakovni jezik in diagnosticira duševne motnje pri otrocih, boste zagotovo rekli, da je Kinect nadvse uporaben. Omenjeni projekti namreč potrjujejo, da Kinect ni več zgolj samo dodatek za Xbox, ampak je postal veliko več kot to. S prihodom Kinecta je svet postal zanimivo mesto. Znanstveniki, inženirji in drugi, katerim je Kinect postal zanimiva naprava, proizvajajo različne projekte, ki so postali zelo praktični in uporabni. Dober primer uporabe Kinecta, ki je bil predstavljen pred kratkim, se imenuje KinectEducation. Že sam naslov pove, da v tem primeru Kinect služi za učenje in izobraževanje otrok. Kinect lahko tako postane običajen didaktični pripomoček ali pa služi za reševanje zapletenejših matematičnih problemov. Definitivno se je združitev napredne tehnologije in izobraževanja izkazala za odlično rešitev. Ena takšnih je namreč tudi projekt Fusion4D, pri katerem gre za inovativni 3D uporabniški vmesnik, ki uporabnikom omogoča interakcijo s 3D objekti. Te lahko uporabniki premikajo, rotirajo, povečujejo ter sestavljajo in razstavljajo. Fusion4D je projekt, ki s pomočjo 3D slike zagotavlja možnost upravljanja objektov s pomočjo rok ali z glasovnimi ukazi. Predstavljajte si nekakšno mešanico Kinecta in Sirija.

No, kot vse kaže, uporabnost krmilnega sistema Kinect vidijo tudi proizvajalci prenosnih računalnikov. Zanj se je kot prvo ogrelo podjetje Asus. Njegovi inženirji naj bi namreč že pripravili nekaj prototipov prenosnikov, ki naj bi bili opremljeni z vgrajenim krmilnim sistemom Kinect. Čeprav bo novinec precej kompaktnejši od tistega, ki se uporablja v navezi z igralno konzolo Xbox 360, bo ta enako zmogljiv in bo ponujal povsem enake funkcionalnosti. Senzorji za zaznavanje gibanja bodo postavljeni na vrhnji del zaslona prenosnika in sicer poleg spletne kamere. Preostale diode LED pa bodo postavljene na spodnje ohišje. Na trdih diskih novih prenosnih računalnikov podjetja Asus bo seveda nameščen prihajajoči operacijski sistem Windows 8. Ker Microsoft po vsej verjetnosti ne bo tržil prenosnih računalnikov pod lastno blagovno znamko, gre pričakovati, da bodo s »prenosnim« krmilnim sistemom Kinect svoje izdelke opremljali vsi večji proizvajalci prenosnikov. Med njimi naj bi našli podjetja Acer, Toshiba, Lenovo, HP in druga.

Kinect se je pred kratkim dotaknil tudi robotike, ko sta inženirja iz münchenske tehnične univerze (Technische Universität München) pripravila dva nadvse zanimiva kuharska pomočnika iz železa in elektronike. Robotska kuharska pomočnika nista od muh, saj sta se »naučila«, kako se pripravlja sendviče. Najbolj zanimivo je predvsem to, da robota ne delujeta po vnaprej zapisanem postopku oziroma programu. Za premikanje po prostoru in prijemanje predmetov se namreč poslužujeta Microsoftovega krmilnega sistema Kinect. Medtem ko je prvi robot »specializiran« za pripravo pokovke, je drugi mojster v pripravi sendvičev. Oba robota dobro poznata vse korake, ki so potrebni za pripravo jedi za zabavo. Pa naj še kdo reče, da Kinect ni uporaben!

Sam svoj mojster

Če se je v vas zbudila volja in želja po razvoju lastnih projektov s pomočjo Kinecta, naj vam povemo, da je za to na voljo odprtokodna programska oprema, ki je bila razvita s pomočjo uradnih gonilnikov imenovanih KinectSDK. Potrebovali boste le napravo Kinect, povsem povprečen računalnik, Microsoft Visual Studio, .NET Framework 4.0, DirectX 9.0 ter seveda uradni SDK. Namestitev in spajanje Kinecta z osebnim računalnikom je povsem enostavno. Če bi ob tem radi izvedeli še kaj več in do potankosti spoznali tehnologijo Kinect, morda ustvarili lastno razvojno okolje, ki bi bilo sposobno koristiti vse razpoložljive senzorje, vam predlagamo, da obiščete Microsoftov Channel 9 in serijo video predavanj “Kinect for Windows SDK Quickstarts”. Napravo Kinect za osebni računalnik je od 1. 2. 2012 moč kupiti tudi z uradnim SDK-jem, ki ni več v beta fazi. Cena se giblje okrog 190 evrov, naročite pa jo lahko preko spletne trgovine Amazon.

In prihodnost?

Če se bodo govorice izkazale za resnične, bo naslednja generacija Microsoftovega krmilnega sistema precej bolj natančna od zdajšnje. Strojna oprema naprave za zaznavanje gibanja naj bi bila namreč celo tako natančna, da bo lahko »brala« z ustnic in prepoznavala izraze na obrazu. Poleg tega naj bi bil krmilni sistem opremljen še s tehnologijo, ki bo kameri s posebnimi senzorji omogočila digitalno merjenje velikosti človeškega telesa. Na podlagi velikosti človeškega telesa in njegovega izraza naj bi bil program sposoben oceniti starost uporabnika. Starost naj bi program izračunal na osnovi širine glave in ramen ter dolžine hrbta in seveda višine. Krmilni sistem Kinect 2 naj bi bil naprodaj skupaj z novo generacijo igralne konzole Xbox 360. Ta bo namreč opremljena s precej hitrejšim podatkovnim vodilom, saj prenos podatkov preko zdajšnjega vmesnika USB omejuje tako ločljivost spletnih kamer kot število prenesenih sličic na sekundo. Nova generacija igralne konzole Xbox 360 in krmilni sistem Kinect 2 naj bi na trg prispela konec tega leta oziroma najkasneje do pomladi leta 2013.


Prijavi napako v članku