Računalništvo, telefonija
21.05.2018 10:23
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vsako peto zbiranje kapitala s pomočjo kriptovalut je goljufija

Platforme za zbiranje kapitala Initial Coin Offering (ICO) so nadvse priljubljene tudi med kriminalci!
Platforme za zbiranje kapitala Initial Coin Offering (ICO) so nadvse priljubljene tudi med kriminalci!

Zbiranje kapitala s pomočjo platforme Initial Coin Offering (ICO) je širom sveta že močno pridobilo na veljavnosti. Tu gre predvsem za to, da podjetja končnim uporabnikom storitev ali zgolj investitorjem ponudijo lastno navidezno denarno enoto, ki je praviloma vezana na uspešnost podjetja. To predvsem zagonskim podjetjem prinaša nekaj nujnega kapitala, ki je ključen za uspeh podjetja, vlagatelji pa so ob uspešnosti podjetja seveda ustrezno nagrajeni z rastjo vrednosti nove navidezne denarne enote. Podjetja lahko vložen kapital neposredno pretvorijo v »pravi« denar, saj njihove navidezne denarne enote uporabniki storitev ali investitorji kupujejo z uporabo priznanih denarnih valut, kot je na primer Bitcoin.

Žal pa tudi sistem zbiranja kapitala s pomočjo platforme ICO ima svoje pomanjkljivosti. Novinarji časopisne hiše Wall Street Journal so namreč vzeli pod drobnogled 1.450 tovrstnih sistemov, med temi pa jih je bilo kar 271 namenjenih izvajanju goljufij. To v praksi pomeni, da je vsak peti portal oziroma sistem zbiranja kapitala s pomočjo platforme ICO dejansko postavljen z namenom goljufanja končnega uporabnika in pridobitev protipravnega premoženja. Uporabniki dejansko denar vložijo v navidezno denarno valuto, ki je vredna nič.

Zaradi tega dodatna previdnost pri uporabi sistema za zbiranja kapitala preko platforme ICO ne bo odveč. Preden vložimo naš denar v novo dejavnost se najprej prepričajmo, da gre za legitimno podjetje, sicer bomo takoj ob ves denar.


Prijavi napako v članku