Procesorji
07.03.2011 08:53

Deli z drugimi:

Share

VIA Eden X2: Energijsko najučinkovitejši dvojedrnik

Ali se procesorjem Intel Atom obetajo hudi časi?
Ali se procesorjem Intel Atom obetajo hudi časi?

Podjetje VIA Technologies uživa med računalničarji poseben sloves kot vrhunski izdelovalec zmogljivih in energijsko varčnih procesorjev. Njihovi inženirji so se tokrat še posebej izkazali. Uspelo jim je namreč pripraviti dvojedrni procesor Eden X2, ki se lahko pobaha kor energijsko najučinkovitejši dvojedrnik na svetu. To je inženirjem podjetja VIA Technologies uspelo doseči s pomočjo napredne 40-nanometrske tehnologije.

Ker energijsko najučinkovitejši dvojedrnik Eden X2 temelji na osnovi zgradbe x86 in je polno združljiv s 64-bitno tehnologijo, ga lahko uporabljamo tako v navezi z operacijskim sistemom Microsoft Windows CE kot distribucijami Linux. Dvojedrni procesor Eden X2 se lahko pobaha še s tehnologijo PadLock za hitro strojno šifriranje ter dešifriranje podatkov. Novinec je za nameček še združljiv s starejšimi platformami, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesorje VIA Nano, VIA C7, VIA C7-M in VIA Eden.

Energijsko najučinkovitejši dvojedrnik VIA Eden X2 podatke preračunava pri frekvenci 500 megahercev in pri polni obremenitvi porabi komajda en vat električne moči. Zato ne preseneča, da za hlajenje potrebuje zgolj pasivni hladilni sistem. Novost nudi še polno podporo virtualizaciji. Podjetje VIA Technologies procesorju Eden X2 jamči kar sedemletno brezhibno delovanje, kar seveda ni od muh. Energijsko najučinkovitejši dvojedrnik bo na trg prispel najkasneje do poletja. Ta bo vgrajen predvsem v računalniške sisteme, ki bodo namenjeni predvajanju večpredstavnostnih vsebin.


Prijavi napako v članku