Industrija
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
13.11.2023 13:00

Deli z drugimi:

Share

Vesolje ni le cilj, ampak tudi laboratorij

Človeštvo je vedno stremelo k zvezdam. Prostranost vesolja je nerešljiva uganka, ki nas spodbuja k premikanju meja mogočega.

Vesoljna industrija in tehnologija sta v zadnjih letih presenetljivo ponovno zaživeli v vsem svojem sijaju. Razvija se tudi komercialna vesoljna industrija s prvimi turističnimi poleti v vesolje. Skeptiki se upravičeno sprašujejo, zakaj se toliko sredstev vlaga v tehnologijo, ki je nedostopna večini Zemljinega prebivalstva, če pa ravno to prebivalstvo krčevito potrebuje sredstva za razrešitev sodobnih težav, kot na primer pomanjkanje surovin in podnebne spremembe.

Kar se mnogi ne zavedajo je, da se tehnologija, razvita za preživetje v neizprosnem vesolju, pogosto kasneje prilagodi za uporabo na Zemlji.

Eden izmed najbolj neposrednih prispevkov vesoljske tehnologije je razvoj naprednih sončnih panelov. Vesoljske misije so zahtevale ustvarjanje zelo učinkovitih, lahkih in trpežnih solarnih celic za napajanje vesoljskih plovil. Te solarne celice vesoljske kakovosti se zdaj prilagajajo za zemeljsko uporabo.

Upravljanje električnega omrežja je prav tako napredovalo z integracijo satelitskih komunikacijskih tehnologij, prvotno zasnovanih za vesoljske komunikacije. Pametna omrežja, ki so sodobna električna omrežja izboljšana z dvosmerno komunikacijo in avtomatiziranimi nadzornimi sistemi, pridno izkoriščajo zanesljivost in zmogljivost satelitskih komunikacij.

Vesoljska plovila morajo prenašati ekstremne temperature, kar vodi k razvoju najnovejših sistemov za termično upravljanje in izolacijskih materialov. Te tehnologije se prilagajajo za izboljšanje učinkovitosti električnih sistemov na Zemlji. Izolacija za vesoljno rabo lahko zmanjša izgubo energije v kablih za prenos moči, transformatorjih in drugi opremi.

To križanje tehnologij različnih panog ni omejeno samo na vesolje, ampak velja praktično za vse sektorje, kar želijo izpostaviti tudi na vsakoletni strokovni konferenci Dan najboljše prakse, ki bo potekala 24. januarja 2024.

Letošnja tema je Medpanožna aplikativnost v središču tehnoloških priložnosti

Dan najboljše prakse bo že 12. leto zapored potekal na Gospodarski zbornici Slovenije v organizaciji Zbornice elektroindustrije s podporopartnerjev ESA (European Space Agency), slovenske Vesoljske pisarne MGTŠ, Center Noordung, EEN (Enterprise Europe Network) in Digitalnega inovacijskega stičišča (DIH) Slovenije.

24. januarja 2024 boste lahko prisluhnili domačim in mednarodnim strokovnjakom, ki bodo v okviru letošnje teme Medpanožna aplikativnost v središču tehnoloških priložnosti izpostavili uporabnost vesoljskih tehnologij za uporabo na Zemlji in kako prenos tehnoloških procesov storitev in produktov iz ene panoge v drugo vpliva na razvoj tehnologije.

Letošnja konferenca vas bo navdušila z bogatim naborom primerov dobrih praks, ki dokazujejo uspešnost medpanožno uporabo tehnologij. Tako kot smo že na začetku izpostavili nekaj primerov, kako se lahko na primer vesoljska industrija uporabi v zemeljskih industrijah, bodo strokovnjaki na dogodku izpostavili še več podobnih primerov.

Program konference bo zajemal predavanja, osredotočena na vzpostavljanje tehnoloških vezi med različnimi industrijami, in bo spodbujal dinamično razpravo z okroglo mizo o iskanju in raziskovanju novih priložnosti za uporabo tehnologij čez meje tradicionalnih sektorskih delitev. Poglobljeno razmišljanje o široki uporabnosti tehnologij ne prinaša le možnosti za intenzivnejše sodelovanje med različnimi panogami in sektorji, ampak podjetjem omogoča tudi bolj učinkovito in ekonomično upravljanje z razpoložljivimi viri.

Ne zamudite edinstvene priložnosti, da spoznate povsem drugačno sinergijo med tehnologijo različnih panog. V koledarju si označite 24. januar, za še več informacij pa obiščite spletno stran dogodka Dan najboljše prakse.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več