Operacijski sistemi
23.05.2014 19:49

Deli z drugimi:

Share

Varnostna luknja pri iOS

Varnostna luknja pri iOS
Varnostna luknja pri iOS

Kljub temu, da je na svetovni ravni kar 79 odstotkov napadov zlonamernih programov namenjenih operacijskemu sistemu Android, tudi Applov iOS na tem področju ni imun. Pri najnovejšem odkritju sicer ne gre za zlonamerni program ampak luknjo v varnostnem sistemu zaklepanja telefonov iPhone.

Dva programerja, ki delujeta pod skupnim nazivom doulCi, sta namreč v mesecu marcu uspela odkleniti iPhone napravo brez kode s pomočjo katere uporabniki ponavadi odklenejo napravo. Po odkritju sta obvestila Apple vendar se odgovorni niso odzvali dva meseca preden so poslali mail s prošjo o dodatnih pojasnilih.


Zanimivo pri celotni zgodbi pa je desjtvo, da je način in pripadajoča koda s pomočjo katere se lahko prelisiči varnostni sistem v iOS, brezplačno na voljo kar preko spleta. To pomeni, da se lahko odklene sleherni iPhone, ki je bil npr. lastniku ukraden z namenom preprodaje na črnem trgu. Kmalu po objavi kode na spletni strani so že začeli prihajati tweeti s fotografijami odklenjenih iPhonov in zahvalami programerjema doulCi.


Nastala situacija je zelo nerodna za Apple, saj se nahajamo zgolj nekaj tednov pred letnim dogodkom WWDC, kjer se ponavadi predstavi nova različica operacijskega sistema iOS. Tako več ni veliko časa, da bi pripravili ustrezno rešitev in preprečili večjo škodo.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku