Računalništvo, telefonija
10.11.2012 14:20

Deli z drugimi:

Share

Varnost v rokah sodobne tehnologije

V hotelu Plaza v Ljubljani je potekal dogodek IT-varnost naslednje generacije, ki ga je organiziralo podjetje HC Center, napredna sistemska hiša in McAfee Elite Partner, v sodelovanju z družbo McAfee, ponudnikom varnostnih rešitev, ki je del korporacije Intel. Strokovnjaki so 40 udeležencem iz različnih slovenskih podjetij predstavili aktualne in prihodnje digitalne nevarnosti, ki prežijo na uporabnike, podatke ter poslovna omrežja.
Varnost v rokah sodobne tehnologije
Varnost v rokah sodobne tehnologije

Na uvodnem predavanju je Tamas Barna, varnostni inženir v družbi McAfee, opozoril na to, da so uporabniki še vedno najšibkejši člen varnostne verige. Tudi v podjetjih, kjer sicer imajo vpeljane ustrezne varnostne politike in rešitve, se jih zaposleni ne držijo v celoti in tako omogočajo napadalcem uspešne napade na podjetja ter krajo in zlorabo podatkov. Kompleksnost sodobnih IT-okolij je dodatna skrb za varnostne strokovnjake, saj otežuje kakovostno in celovito implementacijo varnostnih rešitev ter njihovo upravljanje. Proaktivno delovanje in avtomatizacija varnostnih rešitev sta danes nujna za zagotavljanje ustrezne varnosti poslovnih okolij, uporabnikov ter naprav.

Razvoj računalništva v oblaku in naprednih storitev sicer informatiko dela bolj udobno in dostopno, a z varnostnega vidika predstavlja dodatno tveganje. Če napadalci vdrejo v strežnike ponudnika, lahko hkrati s tem pridobijo dostop do podatkov več podjetij, zato bo zaščita podatkov v podatkovnih centrih postala prioriteta njihovih upraviteljev.

“Živimo v času, ko se dogaja pravcata eksplozija škodljivih kod. V podjetju McAfee dnevno v povprečju analiziramo kar 60 tisoč novih primerkov škodljivih kod. Danes si dela in življenja brez interneta ne predstavljamo več, ta nam omogoča dostop do informacij, lajša plačevanje in nakupovanje. To so seveda spoznali tudi nepridipravi, ki uporabnikom nastavljajo različne pasti. Statistika zadnjih mesecev je grozljiva, saj vsak mesec odkrijemo približno dva milijona novih prevarantskih spletnih strani,” je povedal Barna.

Veliko nevarnost poslovnim okoljem predstavljajo tudi mobilne naprave, saj te postajajo priljubljene tarče napadalcev. Samo v letu 2010 se je število škodljivih kod povečalo za 46 odstotkov. Nasploh so sodobne grožnje izjemno dobro izdelane in se znajo skrivati pred uporabniki in varnostnimi rešitvami. Njihovo odkrivanje in odstranjevanje je posledično vse bolj zahtevno.

Med trendi napadov prihodnosti je Barna izpostavil dve pereči področji napadov na naprave, ki jih sicer sestavljajo računalniki, a imajo povsem drugo namembnost. V javnosti sta že odjeknila dva napada na Londonski bolnišnici, v prihodnje pa lahko pričakujemo veliko napadov tudi na avtomobile, predvsem tiste, ki premorejo brezžično povezavo v internet.

V nadaljevanju je svoje izkušnje z varnostno opremo McAfee predstavil Anton Kavčič, vodja razvojnega centra IKT v družbi Iskratel iz Kranja, ki varnostnim rešitvam McAfee zaupa že več kot 12 let. Kavčič je izpostavil pomembnost večnivojske zaščite ter njeno vlogo pri prenosu podatkov med matičnim podjetjem in podružnicami v tujini. Dobra informacijska varnost se namreč začne z varnostnimi mehanizmi ter proaktivnim upravljanjem sistemov in naprav.

“V Iskratelu od ponudnika varnostnih rešitev pričakujemo predvsem kakovostno podporo, saj se vrednost storitev in rešitev dokaže takrat, ko gre kaj narobe in je treba poslovanje hitro vrniti na stare tirnice. Poleg zelo dobre uporabniške podpore je za nas ključnega pomena tudi centraliziran nadzor varnostnih rešitev, politik in posodabljanja,” je dodal Kavčič.

Sledila je predstavitev dobre prakse implementacije McAfee zaščite elektronske pošte v omrežje Elektro distribucij Slovenije (EDS) in podjetja Informatika. Zahtevnost implementacije je predstavljalo realnočasovno upravljanje s približno 3.000 poštnimi predali na petih lokacijah, aktivnost uporabnikov pa pomeni, da mora varnostna naprava za morebitnimi varnostnimi grožnjami vsako uro pregledati približno 15 tisoč elektronskih sporočil. Z varnostnega vidika varovanja internetnih prehodov so izziv snovalcem varnostne rešitve predstavljale tudi geografsko ločene povezave na splet, kjer ob izpadu posamezne povezave ves promet prevzame druga.

“Najbolj nas je prepričala visoko učinkovita zaščita pred neželeno pošto, ki omogoča napredno skeniranje njene vsebine ter uporabniške račune varuje pred izgubo podatkov. McAfeejeva tehnologija Global Threat Intelligence namreč skrbi za preverjanja ustreznosti pošiljatelja, sporočila in datotek že na nivoju povezave strežnika ter neustrezna sporočila zavrne, zato je poraba pasovne širine in drugih virov bistveno manjša kot pri klasičnih rešitvah,” je povedal Marko Herman, razvojnik računalniških rešitev v družbi Informatika d. d..


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več