Računalništvo, telefonija
09.09.2013 09:20
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Ljubljani se odpira nov medgeneracijski center

V Ljubljani bo v začetku septembra povsem na novo zaživel Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center, ki je nastal kot plod sodelovanja Zavoda Ypsilon, projekta Simbioza in Zavarovalnice Triglav. Otvoritev bo potekala v četrtek, 12. septembra 2013, ob 17. uri na ploščadi pred vhodom stavbe Slovenijales na Dunajski cesti 22 v Ljubljani. Častni gost otvoritve bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Zavod Ypsilon bo v sodelovanju s projektom Simbioza in Zavarovalnico Triglav v septembru odprl vrata Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijskega centra.
Zavod Ypsilon bo v sodelovanju s projektom Simbioza in Zavarovalnico Triglav v septembru odprl vrata Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijskega centra.

Dogodek bo s svojim govorom odprl predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. Med samo otvoritvijo bo poskrbljeno za pogostitev in sproščeno druženje, starejši se bodo lahko udeležili tudi zdravstvenega kotička, kjer si bodo lahko izmerili krvni pritisk, vsebnost sladkorja in uporabljali masažni aparat za sprostitev. Mladim bo namenjen zaposlitveni kotiček, kjer jim bodo svetovalci nudili koristne nasvete pri iskanju zaposlitve, hkrati pa bodo imeli priložnost spoznati zanimive in uspešne Slovence, s katerimi se bodo lahko povezali v mentorski program Uči se od najboljših. Na otvoritvi bodo predstavljeni tudi Simbioza in drugi projekti Zavoda Ypsilon, po končanem uradnem delu pa sledi še zabaven program z glasbo v duhu povezovanja generacij, ko bo nastopila skupina Help! A Beatles Tribute.

Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center bo prvi medgeneracijski center v Ljubljani, ki bo nudil prostor stika med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj. Prvotna ideja centra je bila usmerjena k starejšim uporabnikom, ki bi jim zagotovili mesto, kamor lahko pridejo čez dan, imajo na voljo računalnik in internetno povezavo ter mladega človeka, ki jim pomaga pri spoznavanju računalnika. A ker je znanja dobro povezati preko medgeneracijskega sodelovanja in si jih izmenjevati tako v smeri mladi – starejši kot v smeri starejši – mladi, bodo v Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center vključeni tudi mladi, ki so vešči uporabe računalnika in sodobnih elektronskih poti, a imajo pri uporabi premalo znanja in previdnosti, da bi računalnik in internet lahko uporabljali varno. Medgeneracijski center bo tudi ponudil mesto usposabljanja prostovoljcev za delo z mladimi in starejšimi. Pri delu z otroci pa se bo ekipa Centra povezala z ustreznimi institucijami, predvsem glede priprave delavnic in pedagoškega dela.

Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center ne bo temeljil le na računalniških delavnicah, pač pa bo zajel tudi veliko ostalih dejavnosti na področju vseživljenjskega učenja, medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti, prostovoljstva. Tako bomo na enem mestu povezali vse generacije in vsaki od njih ponudili prostor za druženje, ustvarjanje in pridobivanje novih znanj.

»S tem medgeneracijskim centrom želimo postaviti model, ki bi ga skupaj z državo razširili po lokalnih skupnostih. Gre za preplet zanimivih vsebin, ki morajo biti zanimive mladim in modrim, hkrati vanj vpeljujemo koncept IT demo centra in dokazujemo, da je holistično sodelovanje z gospodarstvom možno. Ocenjujemo, da bi Slovenija potrebovala nekje 30 takih centrov in veseli bomo, če jih bomo lahko razvijali pod blagovno znamko Simbioza medgeneracijski center. Vedno smo odprti za vse partnerje, ki bi si to želeli, znamo pomagati in verjamemo, da smo z blagovno znamko Simbioza razvili iskreno medgeneracijsko sodelovanje,« sporoča Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon in pobudnik projekta.

Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center ustvarjen s pomočjo gospodarstva
Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center, ki ga na 240 kvadratnih metrih sestavljajo prostor za druženje, mala in velika učilnica, sejna soba ter pisarne Zavoda Ypsilon in projekta Simbioza, so poleg Zavarovalnice Triglav pomagala uresničiti tudi podjetja HP, Intel in Microsoft, ki so zagotovila računalnike in ostalo računalniško opremo. V medgeneracijsko sodelovanje verjamejo tudi Si.mobil, ki je zagotovil pohištvo in dostop do interneta in Steljes, ki je učilnici opremil z dvema interaktivnima tablama. Prostor za druženje je skoraj v celoti opremila spletna trgovina Mimovrste, ki je hkrati prispevala tudi dodatno opremo za različne aktivnosti, da bo druženje med generacijami še bolj zabavno.

Zavarovalnica Triglav je kot eden od sponzorjev Zavoda Ypsilon podprla projekt vzpostavitve in delovanja medgeneracijskega centra z imenom »Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center«, ki se nahaja v prostorih družbe Slovenijales na Dunajski 22 v Ljubljani.

»Zavarovalnica Triglav že več kot stoletje upravičuje zaupanje vseh generacij. Mesto največje slovenske zavarovalnice nam nalaga odgovornost, da ohranjamo in krepimo tudi medgeneracijsko sodelovanje. Zato smo se tudi odločili, da podpremo ta medgeneracijski center. Zavedati se moramo, da generacije vplivajo druga na drugo in da so si za zgled. Zato me veseli, da smo ravno v Zavarovalnici Triglav omogočili prostor za druženje, ustvarjanje in pridobivanje novih znanj – vrednote, ki na nek način ustvarjajo varnejšo prihodnost. To pa je tudi poslanstvo Zavarovalnice Triglav,« je dejal Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav.

»V Zavodu Ypsilon smo izredno veseli, da je gospodarstvo ponovno pokazalo, da mu ni vseeno,« je povedala Petra Kocjan, direktorica Zavoda Ypsilon. »Za to, da bomo medgeneracijski center lahko odprli ljudem, so namreč zaslužna predvsem podjetja, ki so podprla delovanje samega centra in s tem pokazala, da razumejo pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, s tem pa so omogočila prostor za sodelovanje in soustvarjanje med generacijami.«

Simbioza – ideja, ki je povezala Slovenke in Slovence
Projekt Simbioza je prvi vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, ki se bo letos odvil že tretjič zapored. Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnje učenje in uporabo, mladim pa približati pomen prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja. Letos bodo delavnice, na katerih mladi prostovoljci pomagajo starejšim pri njihovem prvem stiku z računalnikom, potekale med 21. in 25. oktobrom, in sicer od ponedeljka do petka, v dopoldanskem in popoldanskem terminu, po vsej Sloveniji.

Ana Pleško, vodja projekta Simbioza je povedala: »Veseli nas, da Simbioza prehaja v trajnostno zgodbo in odprtje medgeneracijskega centra je odlična priložnost, da medgeneracijsko sodelovanje prepletamo vsakodnevno in preko različnih znanj in vsebin. Tako bo medgeneracijski center namenjen tako starejšim kot tudi mladim, kjer bodo imeli priložnost za druženje, učenje, zabavo in spoznavanje drug drugega. Ob tej priložnosti vabimo vse prostovoljce vseh starostnih skupin za izvedbo različnih aktivnosti – želimo si namreč, da aktivnosti medgeneracijskega centra soustvarjamo skupaj.«


Prijavi napako v članku