Računalništvo, telefonija
01.03.2012 09:17

Deli z drugimi:

Share

V Franciji bo alkotester postal del obvezne avtomobilske opreme

Alkotester je namenjena voznikom, ki na zabavah radi pogledajo globoko v kozarec.
Alkotester je namenjena voznikom, ki na zabavah radi pogledajo globoko v kozarec.

Tragedije v prometu so pogosto povezane s pitjem alkohola. Tistim, ki imajo vsaj nekaj soli v glavi, bi moralo biti kristalno jasno, da vinjen voznik ne sodi za volan. Ker določeni vozniki lažje prenašajo alkohol oziroma se ne zavedajo svoje opitosti, jim tu lahko priskoči na pomoč alkotester (indikator alkohola) oziroma napravica za merjenje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku.

Ker je za mnoge voznike alkotester predrag (čeprav se maloprodajna cena solidnega indikatorja alkohola giba le okoli 40 evrov), so se v Franciji odločili za nekoliko drugačen pristop. Francoski parlament je namreč sprejel novelo Zakona o varnosti cestnega prometa, ki določa, da bo od 1. julija naprej v vsakem avtomobilu obvezen alkotester. Zakonsko določilo velja tako za domače voznike kot tujce. Tu velja poudariti, da bo zakonu zadoščeno tudi v primeru, da bo voznik imel v avtomobilu alkotester za enkratno uporabo.

Francoska vlada želi z omenjeno novelo Zakona o varnosti cestnega prometa kakopak zmanjšati število nesreč, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola. Možje postave potihem upajo, da bodo vozniki, ki ne bodo prepričani o višini alkohola v izdihanem zraku, opravili alkotest s predpisanim alkotesterjem. Na ta način se bodo lahko prepričani, ali lahko sedejo za volan. Glede na to, da je pitje alkohola del slovenske kulture, ne bi bilo slabo, da bi se za podoben prijem odločil še v slovenskem hramu demokracije.


Prijavi napako v članku