Triki in nasveti
18.03.2020 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V času koronavirusa na virtualni sprehod po teh muzejih

V času koronavirusa na virtualni sprehod po teh muzejih
V času koronavirusa na virtualni sprehod po teh muzejih

Med tistimi, ki so zaprli svoja vrata za obiskovalce, so tudi muzeji. Med njimi seveda tudi tisti najbolj znani in obiskovani na svetu. Zahvaljujoč se tehnologiji pa lahko praktično iz svojega naslonjača, v času karantene in socialne izolacije, virutalno obiščemo nekatere izmed svetovno najbolj znanih muzejev, galerij in ostalih umetnostnih institucij. Kaj od spodaj naštetega pa boste obiskali vi?

The Uffizi

Italija velja za samo žarišče širjenja koronavirusa in zato so v Italiji zaprti vsi muzeji in galerije. Med te spada tudi galerija Uffizi iz 16. stoletja, katero lahko obiščemo kar preko Google Maps aplikacije. Uffizi spada med najbolj znane svetovne muzeje, posebej pa izstopa zbirka italijanske renesanse. Eden največjih draguljev muzeja je gotovo delo Sandra Botticellija, Rojstvo Venere.

Tate Modern

Londonski Tate Modern je znan po svoji zbirki moderne umetnosti, vse od leta 1900 do danes, dela pa seveda še nastajajo. Od leta 2000 je Tate Modern lociran na južni strani reke Temze, v prostorih bivše Bankside Power Station zgradbe. Virtualno se splača pogledati že samo avlo muzeja, ki nam takoj pokaže, na kak način muzej izkorišča prostor, ki mu je bil dan.

Musée d’Orsay

Francoski muzej Musée d’Orsay, ki je postavljen na mestu bivše železniške postaje, je še eden v vrsti muzejev, ki je zaradi pandemije koronavirusa bil primoran zapreti svoja vrata. Simbolično so na usta nosoroga, ki stoji pred vhodom v muzej, dali masko, s katero javnosti sporočajo, da se zavedajo problematike. Musée d’Orsay je omogočil obisk preko spleta. Na voljo pa ni celotna zbirka del, temveč večina francoske umetnosti, ki sega v sredino 19. stoletja in v začetek 20. stoletja.

Rijksmuseum

Rijksmuseum v Amsterdamu je zagotovo najbolj znan muzej na Nizozemskem. Je narodni umetnostni muzej in dom največje zbirke mojstrovin nizozemskih umetnikov, kot sta Rembrandt in Vermeer. V letu 2019 je muzej obiskalo več kot 3 milijone obiskovalcev, v času koronavirusa pa je muzej odprl svoja digitalna vrata.

Museo Nacional de Antropología

Narodni muzej v Mehiki, Museo Nacional de Antropología, je največji in najbolj obiskan muzej v državi. Najbolj znan je po svoji zbirki ispred časov Kolumbije, prav tako pa obiskovalce navdušijo dela in zbirka predhodnega teritorija Mehike v jugozahodnem delu ZDA.

Acropolis Museum

Kljub temu, da je dotični muzej odprt šele dobrih 10 let, od leta 2009, je muzej v Atenah v Grčiji dom arheoloških artefaktov, ki sežejo tudi do 5.000 let v zgodovino. Največ najbolj znanih najdb prihaja iz bližnje Akropole, domu Panteona. Muzej se je v času koronavirusa odločil, da virtualnim obiskovalcem preko Google Maps aplikacije ponudi vse, kar ponuja.

Louvre

Pariški muzej Louvre ponuja brezplačen virutalni ogled (za to potrebujete Flash) svojih številnih razstav. Največji umetnostni muzej na svetu je od začetka pojava koronavirusa postopoma manjšal število ljudi, ki jih je puščal v muzej, dokler pred tednom dni ni v celoti zaprl vrata.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več