Računalništvo, telefonija
13.11.2023 08:32
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uspešen zagon projekta AI4VET4AI

V začetku poletja se je uspešno pričel izvajati projekt AI4VET4AI (AI-powered Next Generation of VET), v okviru katerega bo do junija 2027 sodelovalo 26 partnerjev iz 11 evropskih držav, z namenom podpore in spodbujanja rasti kvalificirane delovne sile na področju umetne inteligence (UI).

Ponudniki poklicnega izobraževanja in usposabljanja, raziskovalni centri, podjetja in združenja so se združili v mrežo, da bi vzpostavili transnacionalno evropsko platformo za odličnost poklicnega izobraževanja in usposabljanja z namenom reševanja trenutne vrzeli v znanju na tem področju. Namen te platforme je prispevati k digitalni preobrazbi trga dela v EU z uvajanjem inovativnih učnih vsebin in metod v učne načrte poklicnega izobraževanja in usposabljanja v vseh sodelujočih državah.

Na področjih, povezanih z umetno inteligenco, opažamo izrazito povečano povpraševanje po kadrih. Nekatere študije napovedujejo, da bo do leta 2025 ustvarjenih kar 97 milijonov novih delovnih mest, medtem ko primernih kandidatov, ki bi lahko zadostili potrebam trga dela, primanjkuje. Zato je izjemno pomembno izboljšati razpoložljivo znanje in spretnosti na področju umetne inteligence na vseh ravneh – tako na nacionalni, regionalni kot evropski. V ta namen je  ključno tudi ozaveščanje o potencialu, ki ga umetna inteligenca ponuja v naših regijah, kar pa ponuja projekt AI4VET4AI.

Prilagojene aktivnosti bodo vključevale različne ciljne skupine, ki bodo ustvarjale in izvajale inovativne učne vsebine in metode za poklicno izobraževanje in usposabljanje, ter 11 inovativnih kampusov in 7 inkubatorjev AI inovacij za poklicno izobraževanje in usposabljanje.

Projekt se je začel z obsežno raziskavo za odkrivanje vrzeli v spretnostih, povezanih z umetno inteligenco, v 11 sodelujočih državah. Nadaljeval se bo z gradnjo lokalnih inovativnih ekosistemov umetne inteligence ter ozaveščanjem o tej temi. V naslednjih letih so načrtovani številni dogodki, tako v živo kot na spletu, ki bodo služili promociji in vzpostavljanju zavezništva s pomembnimi vseevropskimi omrežji za umetno inteligenco. Poudariti je treba, da je povezovanje in sodelovanje različnih relevantnih deležnikov, vključno z odločevalci, izjemnega pomena, saj le sinergijski pristop zagotavlja zadosten pospešek inovacij.

Projekt bo prinesel številne koristi, kot so večja osveščenost ljudi o umetni inteligenci in povečane priložnosti za učenje odraslih, tako za tiste, ki si želijo samorazvoja, kot tudi za tiste, ki želijo prekvalifikacijo. S tem bodo vsi postali bolj konkurenčni na trgu dela v hitro spreminjajočem digitalnem svetu.

O projektu

Projekt AI4VET4AI, ki ga koordinira Visoka šola Algebra (Hrvaška), bo trajal 4 leta in združuje 26 partnerjev iz 11 držav. Projekt podpira Evropska unija preko programa Erasmus+ Partnership for Excellence – Centers of Vocational Excellence.

Projekt vključuje sledeč konzorcij: Tehniška šola Čakovec, Hrvaško združenje za umetno inteligenco, Poslovna inteligencija (Hrvaška); Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, Šolski center Celje, Rudolfovo, Arctur (Slovenija); Beograd Metropolitan University, združenje AFA (Srbija); Management Center Innsbruck International Hochschule GmbH, Network Development Hub GmbH (Avstrija); Technische Informationsbibliothek, Strategische Partnerschaft Sensorik (Nemčija); AKMI Anonimi Ekpaideftiki Etairia, Rezos Brands (Grčija); Universita Degli Studi di Napoli Federico II, Keylon (Italija); Inercia Digital, Camera Commercio Italiana per la Spagna (Španija); Universiteit van Amsterdam, AlterContacts (Nizozemska); S.K.T.A.I.H.L, Združenje izvoznikov jugovzhodne Anatolije (Turčija); Griffith College in Anser (Irska).

Več informacij o projektu je na voljo na sledečih povezavah:

AI4VET4AI WebsiteAI4VET4AI FacebookAI4VET4AI LinkedIN

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Za več informacij so vam na voljo pri FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več