Življenjski slog
02.06.2021 08:00
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uredite si vaše delovno mesto, da bo udobno in zdravo

Večurno delo za računalnikom, bolečine v hrbtenici, vratu in karpalnem kanalu?

Pa naj gre za pisarno ali domači kabinet za delo od doma. Tudi v Sloveniji je čedalje več govora o urejanju domačega delovnega kotička in ergonomskih pripomočkih v pisarnah.

Zakaj? Enostavno, ker lahko z vedno daljšo uporabo neustreznega delovnega prostora in pisarniške opreme pride tudi do zdravstvenih težav. Od bolečine v hrbtenici, vratu, ramenskem sklopu, glavoboli, utrujene oči, boleče zapestje in tudi do manjše produktivnosti.

POGLEJMO, NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI OPREMI SVOJE PISARNE:

1. Ustrezen stol

Velikokrat se znajdemo na prenizkem ali na previsokem sedišču. Pri ustreznem stolu je najbolj pomembna višina sedala, ki naj bo tolikšna, da bosta pri sedenju kolenski in medenični kot 90-100°, ob tem pa so stopala trdno na tleh.

Vaš pisarniški kotiček opremite z ustreznim ergonomskim stolom, ki vam bo omogočal daljše nemoteno udobno delo. V najboljšem primeru ima ergonomski stol nastavljivo višino in globino sedala, ergonomsko oblikovano hrbtišče in nastavljivo ledveno oporo po višini in globini ter nastavljive rokonaslone po višini in širini.

Pomembno je, da si stol nastavimo na svoje dimenzije in ga ne prilagajamo višini mize – prilagodite ga sebi. Priporočljive so tudi večkratne prekinitve sedenja (vsaj na 40 minut), ali pa za občasno aktivno sedenje tudi uporaba žoge za sedenje.

2. Delovna površina

Pri tem je najpomembnejša višina. Višino delovne površine si nastavimo tako, da imamo pri  sedenju (ob pravilni nastavitvi višine sedeža) roke (komolce) ob telesu, pri tem pa podlakti počivajo na delovni površini s komolčnim kotom 90-100° – ne da bi pri tem potiskali ramena navzgor. V kolikor imate delo takšnega tipa, da si ne morete privoščiti daljših pavz, priporočamo tudi mizo, ki je nastavljiva po višini in lahko ob njej delate stoje. A hkrati pazite, da delo stoje ne traja več kot 30 min v enem sklopu.

IZ PRAKSE: Tako izgleda domači kabinet pri Sebastjanu v t.i. novi normalnosti, ko delamo tudi od doma. Delo od doma je lahko tudi zdravo in ustreza ergonomskim smernicam. Sebastjan: ”Brez nastavljivega stojala za prenosnik in dodatne tipkovnice je praktično nemogoče delati, saj me začne boleti vrat po 15 min. Takoj, ko si dvignem ekran v višino oči, si popravim držo, distanco od zaslona in se počutim bolje. Pri dolgotrajnem delu pa mi še dodatno pomaga centralno postavljena miška – RollerMouse. Ta mi omogoča, da nimam zamaknjene drže v desno z eno roko na miški z bolečim zapestjem, ampak imam obe roki pred sabo v ergonomskem položaju in sem veliko bolj efektiven pri delu.”

3. Višina zaslona

Naj bo to PC ali prenosni računalnik, večina ljudi ima zaslon postavljen prenizko. Neustrezno nastavljena višina zaslona je eden najpogostejših razlogov za celoten sklop bolečin v hrbtenici, vratu in ramenih – torej je pomembnejša od dobrega stola. To izhaja tudi iz dejstva, da se čedalje pogostejše uporablja za delo prenosnik, ki je najbolj neergonomska naprava v naših pisarnah.

Preprečite bolečine ter zaslon dvignite tako, da bo zgornji rob zaslona v višini vaših oči pri vzravnani telesni drži. Osnova za vzravnano držo je pravilna nastavitev višine zaslona. V kolikor delate s prenosnikom, lahko uporabite ergonomsko stojalo, ki omogoča, da prenosnik postavite pod kotom in v ustrezno višino, pri tem pa uporabite dodatno tipkovnico in miško, saj drsnika ne boste mogli uporabljati.

4. Miška in tipkovnica

Za naravno lego roke (da preprečite bolečine v zapestju in težave z vnetjem karpalnega kanala) uporabite ergonomsko miško in tipkovnico. Bistveno je, da poiščete miško, ki se prilega obliki vaše dlani, ki podpre naravni lok dlani in ima površino nagnjeno v smeri zunanjega dela dlani, ali pa je popolnoma vertikalna. Če imate debelejšo tipkovnico, svetujemo tudi uporabo mehke podloge za zapestja, ki preprečuje, da so zapestja v zraku med tipkanjem.

5. Svetloba

V kolikor imate delovno mizo ob oknu, preverite, iz katere smeri prihaja svetloba. Najbolj optimalno je, da imamo zaslon obrnjen pravokotno na smer svetlobe, saj se nam tako ne blešči z ekrana. Direktna svetloba in prevelik kontrast med vašim zaslonom in neposredno okolico povzroča bolečine v očeh in možno tudi glavobole. Kontrast je v tem primeru v razmerju 1:400, ustrezno pa je 1:3. Nasprotno, v kolikor delate v temnem prostoru ali zvečer, pa zagotovite dovolj umetne svetlobe.

Za boljše počutje in manj bolečin v očeh svetujemo tudi uporabo računalniških očal brez dioptrije, ki blokirajo skupek prekomerne modre svetlobe, ki jo proizvajajo tudi elektronski zasloni.

Več priporočil in izbor kakovostnih ergonomskih pripomočkov si lahko ogledate v spletni trgovini: WWW-ZDRAVA-PISARNA.SI

Bodite pozorni na to, kakšno opremo imate v pisarni. Naj vas spodbuja k zdravemu načinu življenja. Pri izbiri kakovostnih ergonomskih pisarniških pripomočkov in opreme lahko pomaga tudi ekipa iz Zdrave pisarne.

Sestavili so kratek vprašalnik, preko katerega lahko izberete podatke o svoji pisarni. Na podlagi izpolnjenega vprašalnika, naredijo analizo delovnega mesta in predlagajo personalizirane rešitve:
BREZPLAČNA ERGONOMSKA ANALIZA DELOVNEGA MESTA.

Vsem bralcem portala Računalniške novice pa do 15. julija 2021 ponujajo 10% popust ob nakupu katerega koli izdelka iz spletne trgovine www.zdrava-pisarna.si. Popusti se ne seštevajo. Ugodnost pa lahko uveljavljate s KODO: RNZP10

Vas zanima več iz te teme?
zasloni Ergonomski stoli zdravje

Prijavi napako v članku