Računalništvo, telefonija
06.11.2018 07:52

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje helikopterja bo kmalu postalo tako enostavno kot uporaba tablice!

Za upravljanje s helikopterji bo v prihodnje potrebno imeti zelo malo znanja s področja letenja.
Za upravljanje s helikopterji bo v prihodnje potrebno imeti zelo malo znanja s področja letenja.

Ameriška vojska je naredila pomemben korak naprej v avtomatizaciji komercialnega helikopterja Sikorsky S-76b in sicer z znatno izboljšavo drage programske opreme za avtomatizacijo letenja. Končni cilj razvoja tovrstne programske opreme je seveda ta, da se bo v prihodnje znatno zmanjšala potreba po človeških pilotih. Novi sistem se je nedavno izkazal za zelo uspešnega v praksi, saj je ameriška vojska uspešno opravila preizkus novosti v navezi s komercialnim helikopterjem Sikorsky S-76b v Ameriški zvezni Državi Virginia.

Sistem za avtomatizacijo Aircrew Labor In-Cockpit (ALIAS) je pripravila raziskovalna agencija ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), ta pa bo v prihodnosti uporabljena za vojaške namene. Prednost nove tehnologije pa je v tem, da je možno helikopter upravljat tudi preko tabličnih računalnikov in drugih kontrolnih naprav, in sicer na enak način kot da bi bili v helikopterju.

Kako se novost obnese v praksi, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletnem naslovu http://bit.ly/2ANrzX7. Če bo šlo vse po načrtih, bo nova tehnologija uporabljana v vojaških helikopterjih že v naslednjih nekaj letih.


Prijavi napako v članku