Računalništvo, telefonija
06.04.2020 09:00
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Zooma pozor, platforma je polna varnostnih lukenj

Uporabniki Zooma pozor, platforma je polna varnostnih lukenj
Uporabniki Zooma pozor, platforma je polna varnostnih lukenj

Videokonferenčna platforma Zoom je v času karantene in socialne izolacije po celem svetu postala ena najbolj razširjenih aplikacij, kajti način komunikacije med ljudmi se je zaradi pandemije koronavirusa popolnoma spremenil. Zdaj je Zoom pod posebnim pritiskom. Kje se je torej zataknilo?

Pri platformi Zoom zatrjujejo, da uporabljajo tehnologijo “end-to-end” šifriranja, vendar lahko aplikacija kljub temu dostopa do videov in avdio vsebin iz sestankov in komunikacije, ki poteka na platformi. The Intercept je v torek, 31. marca, poročal, da aplikacije na to ne opozori uporabnike in da je to kršenje vseh možnih pravil. Na isti dan je Vice razkril, da Zoom ne preprečuje dostopa do fotografij in elektronskih naslovov na tisoče uporabnikov, poleg tega pa neznancem dopušča vzpostavljanje klicev med seboj. Odgovor na vprašanje, zakaj do tega sploh lahko pride, je zelo enostaven. Zoom namreč vse uporabnike z istim imenom domene združi v skupine, kot da bi ti posamezniki delali za isto podjetje. Zoom je za Vice zatrdil, da so vse te domene dodali na “črno listo”, kar bi moralo pomeniti, da je ta težava odpravljena.

Kot da to še ni dovolj, je Zoom pred tožbo zaradi tega, ker naj uporabniki ne bi dovolili, da nekatere njihove podatke deli s Facebookom. Prejšnji ponedeljek je Zoom pod drobnogled vzela tudi generalna tožilka na sodišču v New Yorku, Letitia James, ki je na podjetje naslovila vprašanje, kakšne varnostne ukrepe bodo v času povečanega števila uporabnikov in večje izpostavljenosti hekerskim vdorom še sprejeli. Zadnja med trenutno največjimi težavami Zooma pa je t. i. “Zoombombing“, kjer v trajajoče sestanke vdrejo “troli” in brez dovoljenja “ukradejo” deljeni ekran med sodelujočimi na sestanku. V tem primeru je posredoval celo FBI, ki je uporabnike in tudi vse bodoče uporabnike opozorila na to, da naj svoje Zoom sestanke zaščitijo z geslom in tako vsem hekerjem močno otežijo dostop. Zoom se na vse te kritike, trenutno aktualna vprašanja in zadeve še ni odzval.


Zakaj je vse to sploh pomembno?

Kot že rečeno je videokonferenčna platforma Zoom je v času karantene in socialne izolacije po celem svetu postala ena najbolj razširjenih aplikacij. Ljudje jo uporabljajo za službene zadeve, vodene vadbe in za preprosto medosebno komunikacijo s prijatelji ali družinskimi člani. Zoom uporabljajo celo vlade po svetu, med drugim tudi britanski predsednik vlade, ki je pred časom nevede razkril ID sestanka s kabinetom.
Prijavi napako v članku