Računalništvo, telefonija
16.08.2011 14:34
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upogljivo elektronsko vezje kot začasni tatoo

Upogljivo elektronsko vezje je grajeno na osnovi miniaturnih elektrod, ki v realnem času merijo aktivnosti možganov, srca in mišic.
Upogljivo elektronsko vezje je grajeno na osnovi miniaturnih elektrod, ki v realnem času merijo aktivnosti možganov, srca in mišic.

Kar se nam je še pred časom na področju upogljivih elektronskih vezij zdela znanstvena fantastika, danes postaja resničnost. Velik korak naprej na tem področju so tokrat naredili raziskovalci pod taktirko Johna Rogersa, ki velja za pionirja upogljivih vezij. Ti so namreč pripravili izjemno tanko in vzdržljivo elektronsko vezje, ki ga lahko pritrdimo na kožo kot začasen tatu.

Raziskovalci so za medicinsko stroko pripravili upogljivo elektronsko vezje Epidermal Electronic System (EES). To je grajeno na osnovi miniaturnih elektrod, ki v realnem času merijo aktivnosti možganov, srca in mišic. Ti podatki se v elektronski zdravstveni karton pacienta prenašajo brezžično. Ker je upogljivo elektronsko vezje EES zelo tanko in je pritrjeno neposredno na kožo, ga lahko pacient brez težav »nosi« tudi za daljše časovno obdobje (več let).

Za napajanje elektronskega vezja je poskrbljeno z miniaturnimi fotovoltaičnimi celicami, medtem ko se odvečna električna energija shranjuje v baterije. Preden bo upogljivo elektronsko vezje Epidermal Electronic System zašlo v naše vsakdanje življenje, bodo morali znanstveniki še nekoliko izboljšati komunikacijo preko radijskih valov in varnost brezžične povezave. To se utegne zgoditi še pred koncem leta. Nekoliko kasneje bi upogljiva elektronska vezja lahko postala celo nepogrešljivi modni dodatek za mlade oziroma vmesnik za igranje priljubljenih računalniških iger.


Prijavi napako v članku