Programska oprema
01.03.2024 11:45
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca spreminja tudi vlogo računovodstva

Kot vse kaže se premikamo v smer manjšega števila manj zahtevnih delovnih mest in spremembe vloge v svetovalno.

Po mnenju šefa podjetja Sage, razvijalca računovodske programske opreme, bo umetna inteligenca spremenila naravo poklica računovodje, kot jo poznamo danes. Pričakuje manjše število delovnih mest na tem področju, ki pa bodo bolj produktivna, vloga računovodje pa svetovalna.

Steve Hare, izvršni direktor podjetja Sage pravi, da bodo predvsem manjša podjetja kmalu začela izkoriščati prednosti generativne umetne inteligence in z njeno pomočjo sama upravljati z osnovnimi procesi računovodstva. Na primer: ukvarjanje z davki, dohodnino in podobnim, kar je nekoč bila glavna tržna niša računovodij in računovodskih podjetij, bo kmalu lahko v celoti prevzela umetna inteligenca.

Še ena prednost, ki jo Hare vidi v umetni inteligenci je, da bo pomagala nadomestiti manko delavcev, ki jih podjetja težko najdejo za osnovno upravljanje nezahtevnih finančnih opravil. Ravno tu imajo manjša in tudi srednja podjetja velike težave pri iskanju ustreznega kadra.

Hare je za tiskovno agencijo PA povedal, da bo umetna inteligenca “spremenila naravo delovnih mest” in da ne bo več računovodij, ki bodo nosili škatle polne računov in vnašali davčne napovedi. “Vse to se bo digitaliziralo – papir se poslavlja in kmalu ne bo več potrebno toliko ljudi, da bi vodili račune podjetij,” je dejal.

Takšnih in podobnih delovnih mest bo manj, vendar verjamem, da bomo na koncu imeli veliko več delovnih mest, ki bodo prispevala dodano vrednost in ustvarjala rast v gospodarstvu. Manjša podjetja ne morejo zaposliti ljudi, ki bi opravljali ta osnovna dela – mladi nočejo opravljati ponavljajočih se opravil. Tako razmišljajo mladi danes, saj so odraščali v digitalni dobi. Mislijo, da ‘to lahko naredi računalnik, jaz tega ne bom počel’,” je še dodal Hare.

Po njegovem mnenju se vloga računovodje razvija v smer svetovalca, ki bo osredotočen na strategijo in napovedi. “Nekatera podjetja bodo za davčne nasvete vedno potrebovala računovodjo. Mislim, da ne bomo prišli do točke, ko bi preprosto lahko zaupali stroju, da nam svetuje glede davkov in naše finančne prihodnosti. Kot rečeno, mislim, da se vloga premika v svetovalno smer,” pravi Hare. Po njegovih besedah bi bilo to dobro tako za industrijo kot na splošno za gospodarstvo. “Optimističen sem zato, ker nam bo ta stopnja produktivnosti omogočila gospodarsko rast,” je dejal.

Njegovi komentarji so se pojavili v času, ko je podjetje Sage predstavilo svojo novo generativno programsko opremo z umetno inteligenco, imenovano Sage Copilot, za katero upa, da bo “revolucionirala računovodske in finančne procese ter procese upravljanja ljudi”.

Nova programska oprema obljublja, da bo opravljala administrativna in ponavljajoča se opravila, hkrati pa bo priporočala načine za varčevanje in spodbujanje poslovnih izboljšav. Pomagala naj bi pri napovedovanju, upravljanju denarnih tokov ter ustvarjanju in pošiljanju računov, pa tudi pri avtomatizaciji delovnih procesov in odkrivanju napak.

Najprej bo Sage Copilot na voljo v Združenem kraljestvu, in sicer aprila za Sage Accounting z omejenim številom obstoječih strank, nato pa bo maja na voljo širšemu krogu. Kasneje letos bo na primer na voljo za Sage for Accountants in druge izdelke. Širitev v druge države načrtujejo po vsem zgoraj omenjenem, so sporočili iz podjetja.

Hare je dejal: “Sage Copilot spreminja produktivnost malih in srednjih podjetij ter računovodij, saj v središče njihovega poslovanja vnaša zaupanja vredno umetno inteligenco, ki avtomatizira naloge in zagotavlja vpogled v rast in učinkovitost. To ni le funkcija umetne inteligence, temveč zaveza k izgradnji prihodnosti, v kateri se bodo podjetja ob podpori umetne inteligence lahko osredotočila na svoje cilje.

Poudaril je, da bo umetna inteligenca “pomagala in ne nadomestila” računovodstva v podjetjih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več