Računalništvo, telefonija
25.08.2011 13:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ultrasonična očesa za slepe in slabovidne

Elektronski pripomoček z ultrasonično tehnologijo slepim in slabovidnim pomaga zaznavati okolico.
Elektronski pripomoček z ultrasonično tehnologijo slepim in slabovidnim pomaga zaznavati okolico.

Pri laboratoriju Grathio Labs so tokrat prišli na svoj račun slepi in slabovidni. Raziskovalci so zanje namreč v okviru projekta Tacit pripravili prvi prototip visokotehnološke rokavice, ki bi jim lahko precej izboljšala kakovost življenja. Tu dejansko gre za ultrasonično oko, ki slepim in slabovidnim ljudem pomaga pri premagovanju ovir v povsem neznanih okoljih.

Visokotehnološka rokavica Tacit je grajena na osnovi mikrokrmilnika, štirih ultrasoničnih senzorjev in parom servomotorjev. Slednji tistemu, ki nosi rokavico »sporočajo« oddaljenost roke od predmeta ali ovire. Bolj kot se namreč oseba približuje predmetu, večji je pritisk s strani servomotorjev. Naprava, ki jo napaja običajna devetvoltna baterija, deluje v območju med dvema centimetroma in 3,5 metri od ovire.

Kar je pri inovativni rokavici Tacit slabo, je to, da je še ni mogoče kupiti v prosti prodaji, saj gre šele za prvi prototip. Ker gre tu za izjemno uporabno zamisel, je povsem možno, da bi ta nekoč lahko dejansko ugledala luč sveta. Upajmo, da bo temu res tako. Rokavica Tacit bi namreč lahko precej pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja slepih in slabovidnih ljudi. Ti predstavljajo kar štiri odstotke vsega svetovnega prebivalstva oziroma 314 milijonov ljudi. Delovanje rokavice Tacit si že lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/gtKpf.


Prijavi napako v članku