Triki in nasveti
31.08.2003 22:20

Deli z drugimi:

Share

Ugašanje računalnika

Za venomer vklopljen računalnik:
Temu v prid govori dejstvo, da elektroniki na splošno škodi, če se venomer znova segreva in nato ohlaja. Škodijo ji tudi napetostni sunki (t.i. špice, ki se pojavijo ob vklopu naprave). Starejše matične plošče so to težavo imele, novejše formata ATX pa the špic nimajo.
Drugi razlog, da pustimo venomer vklopljen računalnik je ta, da lahko takoj, ko se vsedemo predenj, pričnemo z delom. Ni nam treba čakati na vsaj eno minuto dolg zagon operacijskega sistema. Tudi to je nekaj vredno.

Proti venomer vklopljenemu računalniku
Tu bomo našli več razlogov. Prvi je ta, da ima kar nekaj komponent v ohišju ventilator, ponavadi vsaj procesor in grafična kartica, če ne tudi diski in čipset na matični plošči. Ti ventilatorji niso večni in videli smo že ventilator na procesorju, ki se je ustavil zaradi napol stopljenega materiala. Ne bi radi, da je napol stopljen tudi procesor, kajne.
Naslednji razlog proti je ta, da računalnik za svoje hlajenje venomer vleče zrak iz okolice (ponavadi s sprednje strani, čeprav nekatera ohišja vlečejo zrak z zadnje strani in ga segretega pošiljajo na prednjo stran, kar je tudi dobro). Več zraku v ohišje pomeni tudi več prahu. Več prahu pa pomeni večje segrevanje. In že smo pri preveč pogretih surovinah.
Spet naslednji razlog proti tiči v trdih diskih. Diski so eden redkih mehanskih delov znotraj računalniškega ohišja (poleg ventilatorjev in disketne/CD enote). Tudi disk ima svojo življenjsko dobo, čeprav bo ta presegla dobo računalnika. Vseeno je ob vedno vrtečem se disku nevarnost, da se ta hitreje okvari (kritični so predvsem ležaji na osi vrtenja). Vendar si tu vseeno ne smemo delati prevelikih skrbi, saj so današnji trdi diski zelo izpopolnjeni, pa tudi računalnik zna upravljati z diskom in ga, kljub temu, da je računalo vklopljeno, preneha vrteti (disk).
Naslednji dovolj močan “proti” najdemo v računu za električno energijo. Povprečen računalnik porabi brez monitorja (tega vedno izklapljajmo!) okoli 150 W energije, to pa je za dve povprečni žarnici. Če je to venomer vklopljeno, naši denarci gredo na sprehod.
Mogoče ne ravno dokazan, vsekakor pa v praksi resen “proti” je sam operacijski sistem, ki ga je še vedno potrebno od časa do časa ponovno zagnati. Doba je lahko dolga, ampak venomer sistem ne bo delal, sploh če bomo na njem poganjali zahtevne stvari.
Če ste vodja podjetja, z veliko računalniki, potem veste, da se s požarno varnostjo ni igrati in da je potrebno računalnik (tako kot vsako električno napravo) po predpisu ob zaključku dela izklopiti; ugasniti.
Kot rečeno, je odločitev na vas, verjetno pa se boste odločili za srednjo pot. To pomeni, da boste računalnik enkrat dnevno vklopili, za čas kosila bo še vedno vklopljen, ob odhodu z delovnega mesta ali ko se boste v ranih jutranjih urah spravljali spat, pa boste tudi njega spravili k počitku.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več