Računalništvo, telefonija
22.12.2016 14:16
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uber uporabnici zaračunal astronomskih 28.000 dolarjev

Uber uporabnici zaračunal astronomskih 28.000 dolarjev
Uber uporabnici zaračunal astronomskih 28.000 dolarjev

Uberjevo stranko/uporabnico iz Philadelphie je na njenem Uberjevem računu pričakalo neprijetno presenečenje v obliki 28.000 dolarjev. Ne, Uber ni obdaril svoje stranke, temveč ji je omenjeni znesek zaračunal. Podjetje iz Kalifornije je dogodek opisalo kot “manjši spodrsljaj”, ki je doletel peščico ljudi. Za portal Russia Today je ena od nesrečnic povedala, da je iz banke v začetku meseca prejela pošto z Uberjevim računom za 28.639 dolarjev. Uber je razkril, da to ni edini tovrstni primer, hkrati pa je zatrdil, da njihovi inženirji delajo vse kar je v njihovi moči, da do česa podobnega več ne pride.

Omenjeni stranki je Uber najprej poslal elektronsko pošto, kjer so ji razložili, da naj bi šlo za “sofisticirano” obliko hekerskega vdora v njen račun. Podjetje s sedežem v San Franciscu je nato teden pozneje poslalo email, v katerem je pisalo, da v resnici ne gre za vdor v račun. Uber je zapisal: “Vaše informacije so varne, račun, ki se je pojavil na vaši kreditni kartici ni bil nikakor načrtovan, prišlo je do napake!”. “Do transakcije ni nikoli prišlo, naši inženirji se zavedajo napake”, so še dodali pri Uberju.

Podjetje uporablja sistem čakajoče avtorizacije plačila na posameznikovem računu. V opisanem primeru se je zgodilo, da je bil znesek avtorizacije veliko večji kot ponavadi. V zadnjem času se je na Uber vsul plaz kritik, ker naj bi strankam za svoje storitve nepravično zaračunavali prepotovano razdaljo. To pomeni, da so uporabniki v določenih primerih prejeli račune tudi za dvakrat daljšo razdaljo, kot pa so jo v resnici prepotovali. Glede na podatke raziskav naj bi vozniki prejeli normalna plačila, medtem ko so preostanek pri Uberju lepo pospravili v žep.

Uber je za portal Fortune povedal, da avtomatizirani sistem včasih narobe oceni razdalje voženj. To pa naj ne bi pomenilo, da razliko med dejansko ceno in plačilom, ki ga prejmejo vozniki, pospravijo pri podjetju sebi v žep. Kljub temu, da Uber trdi, da “spodrsljaj” v Philadelphiji ni bil “kiber napad”, podjetja z veliko količino potrošnikovih podatkov so vedno bolj pogosto tarča napadov hekerjev.

Marca 2015 bi naj hekerji na tako imenovanem temnem spletu prodajali Uberjeve podatke o potrošnikih. Ti podatki so kupcem omogočili, da dostopajo tudi do drugih Uberjevih uporabnikov in se vozijo z Uberjem za zelo nizko ceno. Tudi leta 2014 se je zgodilo, da so nepridipravi prišli do podatkov več kot 50.000 Uberjevih voznikov.


Prijavi napako v članku