Programska oprema
21.03.2007 10:26

Deli z drugimi:

Share

Trojanec Ldpinch.ZO je ustvarjen za krajo zaupnih podatkov

PandaLabs poroča o pojavu novega nevarnega trojanca LdPinch.ZO, katerega namen je kraja uporabnikovih zaupnih podatkov. Ta škodljiva koda se naseli v uporabnikov sistem kot priponka e-pošte ali nevidno s prenosi z interneta. Ko se zažene, odpre Windows Explorer s seksualno vsebino. Prikazane slike so namenjene odvračanju pozornosti uporabnika ko se trojanec naseljuje v sistem. Datoteka je ustvarjena za krajo gesel, podrobnosti prijav, telefonskih številk za klicne povezave itd.

LdPinch.ZO jemlje informacije iz brskalnikov (FireFox, Mozilla, Internet Explorer,…), FTP odjemalcev (CuteFTP, SmartFTP, …), programov neposrednega sporočanja itd. Trojanec pošilja vse te podatke svojemu ustvarjalcu preko e-pošte in jih le-ta lahko koristi za namene goljufanja: kraja bančnih podatkov, zaupnih informacije itd.

“Podjetniška špijonaža je samo eden od mnogovrstnih zlorab tega trojanca. Podjetja hranijo zaupne informacije v svojih računalnikih ali pa v e-poštnih predalih. S takšnimi škodljivimi kodami kot je LdPinch.ZO kiber kriminalci zbirajo podatke in jih prodajajo konkurenčnim podjetjem ali jih koristijo za svoje namene”, pravi Luis Corrons, tehnični direktor PandaLabs.

LdPinch.ZO odpre port skozi katerega napadalec lahko izvaja ukazni način in ga uporablja za zagon ukazov na okuženem računalniku, ki ga tudi nadzira na daljavo.

V kolikor požarni zid opozori, da je odkril sumljivo internetno povezavo Ldpinch.ZO zna simulirati klik OK za nadaljevanje dostopa do spleta in krajo informacij.


Prijavi napako v članku