Igre
18.01.2008 18:46
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Travian

Če ste se ravno včeraj z neke oddaljene galaksije prežarčili na naš prenatrpan planet in še niste slišali za zastonjsko “brskalniško” igro Travian, potem so sledeče besede namenjene prav vam, dragi nezemljan. Ne, tole ne bo pesmica, temveč predstavitev, kaj in kako se počne v omenjeni igri, ki jo samo v Sloveniji nabija že okoli 30.000 igralcev – ni slabo za strateško “igrico”, kajne?

Zadevica je programirana v PHP jeziku, tako da se igralci med seboj spopadajo kar skozi svoj spletni brskalnik (lahko pa tudi preko telefona, če vam brez Traviana nenadoma za živeti ni), ne da bi bilo za to potrebno karkoli prenesti s spleta. Vse, kar moraš za dostop do igre storiti, je, da se registriraš, in že kaj kmalu lahko nekemu češkemu neznancu nad utrdbo pošlješ čredo razjarjenih Galcev (s Kužifixom na čelu, če imate bujno domišljijo). Časovni okvir je zgodovinski, za žanr pa bi lahko rekli, da je realno-časovna strategija. Vendar pozor: krvi, eksplozij in podpore DirectX-u 10 ne pričakujte.

V grobem Travian poteka nekako takole: vsakdo si na začetku izbere eno od treh različnih plemen (na voljo so Rimljani, Galci ali Tevtoni) in dobi v svoje roke zakotno vasico. Kar sledi, je tudi več mesecev dolga dirka, v kateri moraš pod svoje okrilje pridobiti čim večje, tvoji številčni soigralci pa posledično čim manjše kraljestvo. Vaša rastoča Travian deželica potrebuje mikroupravljanje (grajenje stavb znotraj mesteca in podobno) ter pametno razporejanje štirih surovin (les, glina, železo in žito), pridobivanje katerih je odvisno od časa in vašega premetenega ravnanja z njimi. Surovine so potrebne za grajenje novih stavb in hranjenje lakomne vojske, vojska je potrebna za napade drugih naselbin, kjer dobimo dostop do še več surovin in prostora za gradnjo, in tako naprej do zasvojenosti.

Še najbolj pa Travian igralno in strateško zasije ob sklepanju zavezništev, ki jih lahko igralci sklenejo med seboj. Prav zaradi te možnosti je svet Traviana tako zanimiv, saj se ves čas zavezništva med seboj masovno napadajo, taktizirajo (ponavadi na zunanjih forumih) in s tem spreminjajo nikoli speče “igralno polje”. Nikoli se torej ne igra proti predvidljivi umetni pameti, temveč vselej z in proti drugim ljudem, ki jih nikoli ne zmanjka. Če vas ta aspekt igre ne pritegne, Travian verjetno ni za vas.

Če pa si ob teh besedah, dragi in spoštovani nezemljan, kadarkoli in kakorkoli zastrigel z ušesi, te vabimo, da se o tragično nasprotujočih si težnjah Zemljanov ter sodelovanju in vojskovanju poučiš na spletni strani http://www.travian.si/.


Prijavi napako v članku