Triki in nasveti
28.11.2017 10:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Imate visoko položnico za elektriko? Poglejte, zakaj, in kako jo lahko znižate

..Tudi, ko izklopite vse vaše naprave, lahko še zmeraj porabljate električno energijo, kar se na koncu pozna tudi na položnici..
Pivot Power Genius
Pivot Power Genius

Večina naprav, ki jih imate doma, porabljajo energijo tudi, ko niso v uporabi. Med tihe porabnike električne energije med drugim spadajo monitorji, televizije, televizijski programski vmesniki operaterjev in podobno.

Te naprave so večino časa v stanju pripravljenosti, saj samo čakajo, da jih vklopimo in začnemo uporabljati. V tem času navidezno porabijo majhno količino električne energije, vendar se ta na mesečni oziroma letni ravni lahko pozna kar precej. Razlike je lahko tudi do 100 evrov in več. V tem stanju pripravljenosti so naprave kot nekakšen vampir, ki samo porablja električno energijo, ne naredijo pa nič drugega, kot samo višajo naš mesečni račun.

Po statistikah urada za električno energijo v ZDAx te naprave “zavzamejo” približno 10 % vašega mesečnega računa.

Vendar televizije, snemalniki in podobne naprave niso edini porabniki. Sem spadajo vsaj še adapterji, ki jih pustimo vklopljene, tudi ko jih ne uporabljamo. Med te sodijo predvsem polnilci za naše energijsko “lačne” pametne telefone in polnilci za prenosne računalnike, četudi je baterija že napolnjena.

Celoten seznam naprav (v angleškem jeziku), ki vam po nepotrebnem porabljajo električno energijo, si lahko ogledate na tej povezavi: http://standby.lbl.gov/summary-table.html.

Ali so tudi v vašem domu električni vampirji?

Kako lahko torej ugotovite, ali imate tudi v svojem domu kakšnega takšnega vampirskega sesalca elektrike? Preprosto. Najprej izklopite vse napreve, kot so klime, televizije, bojlerji in podobno. Počakajte tudi, da se hladilnik in zamrzovalnik ohladita na določeno temperaturo, saj tudi ti dve napravi med hlajenjem porabljata precej električne energije. Še bolje pa je, da ju v času kratkega testa preprosto izklopite.

Ko ste vse izklopili oziroma dali v stanje pripravljenosti, stopite do električne omarice (tiste, ki vam jo je nastavil električar) in preverite, ali se v njej še vedno vrti kolešček, oziroma pri digitalnih, če se številke še vedno povečujejo. Če se, potem imate tudi vi doma nekaj takšnih “vampirjev”, ki porabljajo električno energijo, tudi, ko jih ne uporabljate.

Porabo lahko enostavno preverite tudi tako, da kupite števec porabe, ki ga dobite pri svojem ponudniku električne energije (v večini primerov brezplačno). Tega najprej priklopite v vtičnico, nato pa vanj želeno napravo. Števec vam bo nato izmeril, koliko elektrike porabi, tudi, ko je ne uporabljate.

Zdaj vem, da imam tihega porabnika elektrike, ampak kako ga lahko zaustavim?
Rešitev je zelo enostavna. Vse, česar ne uporabljate, izklopite iz elektrike in potem priklopite nazaj, ko boste to napravo ponovno spet rabili. Lahko si omislite tudi električne razdelilce, na katere lahko priklopite več takšnih naprav in izklopite vse naenkrat, ko jih ne potrebujemo. Prav tako v poštev pridejo digitalne ure, ki jih lahko namestite predvsem na televizorje v času, ko jih ne boste uporabljali (na primer čez dan, ko ste v službi, ali ponoči, ko spite). Obstajajo pa tudi pametni podaljški, ki to majhno porabo elektrike zaznajo in samodejno prekinejo tokokrog, ko je v vtičnico priklopljen adapter brez porabnika.

To sicer ni univerzalna rešitev za vse naprave na svetu. Zlasti za starejše. Stari hladilniki v mnogih primerih porabljajo občutno preveč elektrike tudi, ko ne delajo praktično nič. Na žalost je edina možna rešitev, da kupite novo belo tehniko. To vas sicer precej udari po žepu, a na dolgi rok se vam bo obrestovalo. Morda že v letu ali dveh.


Prijavi napako v članku