Procesorji
23.04.2021 12:47
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

To je največji procesor na svetu

Procesor Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) ima skupno na voljo kar 850 tisoč jeder.
Procesor Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) ima skupno na voljo kar 850 tisoč jeder.

Podjetje Cerebras je pred kratkim celotno svetovno javnost prijetno presenetilo s pripravo največjega procesorja na svetu. Novost s prodajno oznako Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) bo podjetjem in raziskovalnim ustanovam na voljo v tretjem tromesečju letošnjega leta. Novi procesor se ponaša s silicijevo ploščico velikosti kar 30,5-centimetrov, večinoma pa bo uporabljen tako za namene upravljanja z umetno inteligenco kot za pripravo superračunalnikov.

Jedra procesorja Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) so izdelana s pomočjo 7-nanometrske tehnologije in skupno je na voljo kar 850 tisoč jeder oziroma 2.600 milijard tranzistorjev. Procesor ima na voljo še 40 gigabajtov sistemskega pomnilnika, pri polni obremenitvi pa lahko porabi 15 kilovatov električne energije. To je sicer za tovrstni procesor relativno nizka poraba električne energije, ključne zasluge za to pa gre seveda pripisati naprednemu 7-nanometrskemu proizvodnemu procesu.

Procesor Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) podatke preračunava pri frekvencah med 2,5 gigahercev in 3 gigahercev. To pomeni, da lahko brez težav opravi tudi z najzahtevnejšimi matematičnimi operacijami. Kot že omenjeno bomo prve računalnike opremljene s procesorjem Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) na trgu ugledali še pred koncem leta. Maloprodajna cena tovrstnih računalnikov ni bila razkrita, verjamemo pa, da zagotovo ne bo nizka.


Prijavi napako v članku