Računalništvo, telefonija
07.04.2010 09:43
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tibetanski duhovni vodja dalajlama pod drobnogledom kitajskih hekerjev

Kitajski hekerji očitno vohunijo za vsem kar leze in gre!
Kitajski hekerji očitno vohunijo za vsem kar leze in gre!

Raziskovalci organizacij Information Warfare Monitor in Shadowserver Foundation so razkrili nevarno kitajsko hekersko skupino, ki je namensko spletno omrežje »Shadow« uporabljala za namene vohunjenja za tibetanskim duhovnim vodjem dalajlamo ter celo za indijsko vlado in vojsko. Napadalci so pod drobnogled vzeli bogato paleto spletnih storitev, in sicer Twitter, Google Groups, Blogspot, Baidu Blogs, blog.com in celo Yahoo! Mail. Do spletnih storitev so kitajski hekerji imeli dostop preko okuženih računalniških sistemov.

Kitajski spletni kriminalci naj bi s prikritim vohunjenjem v lanskem letu pridobili številne bolj ali manj zaupne dokumente, vključno s 1.500 elektronskimi sporočili, ki so bila poslana s pisarne tibetanskega duhovnega vodje dalajlama. Večina ukradenih dokumentov pa je bila last indijske vojske.

Čeprav so hekerji vohunili iz računalniških sistemov, lociranih na ozemlju Kitajske, raziskovalcem organizacij Information Warfare Monitor in Shadowserver Foundation napadalcev ni uspelo neposredno povezati s kitajsko vlado. Ni kaj, kitajski hekerji so prebrisani kot 100 hudičev.


Prijavi napako v članku