Operacijski sistemi
30.06.2016 19:56
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Težki časi za Apple Music. Po letu dni zgolj 15 milijonov uporabnikov. Kaj se dogaja?

Glasbena storitev Apple Music je trenutno brez konkurence!
Glasbena storitev Apple Music je trenutno brez konkurence!

Kako zanimivo je bilo spremljati medije, ki so ob predstavitvi Apple Music napovedovali konec za konkurenco kot je na primer Spotify. Leto dni pozneje in Spotify je s 100 milijoni uporabniki oziroma 30 milijoni plačljivih uporabnikov še vedno na prvem mestu. Apple Music pa se je po drugi strani zasidral na drugo mesto in s 15 milijoni plačljivih uporabnikov dosegel rezultate daleč pod pričakovanji.

Zakaj število plačljivih uporabnikov storitve Apple Music razočara je razvidno iz števila potencialnih uporabnikov. V tem trenutku ima iTunes 800 milijonov registriranih uporabnikov vključno z informacijami o kreditni kartici. 15 milijonov plačljivih uporabnikov za naslednico Apple Music, je iz tega razloga precej skromna številka. Sploh če upoštevamo, da je Apple Music aplikacija bila predhodno naložena s prihodom iOS 9 operacijskega sistema in možnostjo 90 dnevne brezplačne uporabe. Po raziskavi podjetja Cowen&Co naj bi Apple Music za konkurentom Spotify zaostajal še vsaj do leta 2021.

Na tem mestu se postavi vprašanje kakšni so razlogi za takšno stanje. Zakaj se po enem mesecu uporabe 6,4 odstotka uporabnikov odloči zapustiti aplikacijo Apple Music in zakaj znaša omenjeni delež pri konkurentu Spotify zgolj 2,2 odstotka? Eden izmed razlogov je brez dvoma dejstvo, da Apple Music na trg ne prinaša nobene korenite spremembe. Za razliko od storitve iTunes, ki je skupaj z iPodom povsem spremenila potek razvoja glasbene panoge, ponuja Apple Music podoben sklop funkcionalnosti in prav tako podoben poslovni model.

Drugi razlog pa je že večkrat poudarjena zasnova aplikacije. Veliko uporabnikov je namreč izrazilo nestrinjanje z načinom kako je aplikacija sestavljena. Navigacija je brez potrebe kompleksna in za najbolj osnovna opravila je potrebnih več korakov. Težav so se zavedali tudi pri Applu in posledično pripravili celotno prenovo aplikacije, ki bo na voljo s prihajajočim iOS 10 operacijskim sistemom. Slednji bo uporabnikom brezplačno na voljo letošnjo jesen.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku