Računalništvo, telefonija
27.05.2011 14:44
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Težave z branjem zaradi računalnika?

Več kot uporabljamo računalnik, slabše beremo.
Več kot uporabljamo računalnik, slabše beremo.

Računalnik zna biti pomembna desna roka pri pisanju domačih nalog in raziskovanju. Če mladostniki računalnik uporabljajo preveč, se lahko to kaj hitro pozna pri poslabšanju ocen iz matematike in branja. Medtem ko so povezavo med uporabo računalnika in upadom bralnih sposobnosti že pred letom dni dokazali ameriški raziskovalci, je to potrdila še nedavna raziskava, ki so jo opravili na Švedskem.

Ti so pod drobnogled vzeli podatke o bralnih sposobnostih devet- in desetletnikov na Madžarskem, Švedskem, v Italiji in v Združenih državah Amerike (od leta 1970 naprej). Švedski raziskovalci so ugotovili, da se je bralna sposobnost mladostnikov v Italiji in na Madžarskem v zadnjih 40 letih rahlo izboljšala, medtem ko je na Švedskem in v ZDA upadla. Raziskovalci so prišli do zaključka, da je uporaba osebnih računalnikov doma spremenila bralne navade večine mladostnikov. Zato ti na Švedskem in v ZDA niso razvili tako dobrih bralnih sposobnosti kot generacije brez računalnikov.

Švedskim raziskovalcem je s to raziskavo dejansko uspelo dokazati negativno korelacijo med spremembami bralnih sposobnosti mladostnikov in spremembami uporabe računalnika v domačem okolju. Računalnik se namreč ne uporablja samo za branje besedil, ampak pretežno za pregledovanje slik in predvajanje videoposnetkov. Zanimivo je predvsem to, da je razlika še posebej izrazita pri nadarjenih otrocih.


Prijavi napako v članku